Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Darwin belangrijk voor strijd tegen vogelgriep


De evolutietheorie van Charles Darwin is weliswaar 150 jaar oud enwordt op dit ogenblik vanuit de scheppingstheorie kritisch bekeken,maar heeft er wel voor gezorgd dat wetenschappers vandaag kunneninschatten welk gevaar de vogelgriep voor de mens kan betekenen. Dathebben de curatoren van een nieuwe Darwin-tentoonstelling in deVerenigde Staten benadrukt.
"Zonder de inzichten van Darwin zouden we vandaag niet begrijpen welkepotentiële gevaren een snelle verspreiding van de vogelgriep inhoudt,"benadrukte Michael Novacek, curator paleontologie van het AmericanMuseum of Natural History (AMNH) in New York.

De tentoonstelling verhaalt het leven van Darwin en zijn werken enomvat originele geschriften van de wetenschapper, levendeGalapagos-schildpadden, orchideeën, persoonlijke bezittingen enfossielen die Darwin verzamelde tijdens zijn vijf jaar durende reisaan boord van de HMS Beagle.

"Het dodelijke H5N1-griepvirus infecteert eerst vogels, om vervolgenste muteren," voert het persbureau Reuters aan. "Inmiddels heeft hetvirus in Azië al minstens 64 mensen het leven gekost."Gezondheidsexperts benadrukken dat het cruciaal is om devirusverspreiding bij vogels te controleren om te vermijden dat meermensen geïnfecteerd zouden raken."

De evolutietheorie, gepubliceerd in 'The Origin of the Species'(1859), voert aan dat alle leven evolueert via een natuurlijkeselectie en constant verandert. "Op onze speurtocht naar nieuwetherapieën voor ziektes en onze strijd tegen het bioterrorisme, blijfthet werk van Darwin bijzonder cruciaal," benadrukte AMNH-voorzitterEllen Futter.

Intelligent design (scheppingstheorie) wordt door sommigen naar voorgeschoven als een alternatief voor de evolutietheorie. Daarbij wordtgesteld dat sommige aspecten van de natuur zo complex zijn dat ze hetwerk moeten zijn van een - ongenoemde - schepper. Ook de Amerikaansepresident George W. Bush - net zoals sommige Europese politici - isvoorstander van het aanbieden van de scheppingstheorie in hetonderwijs.

De Darwin-tentoonstelling opent zijn deuren in New York op 19 novemberen loopt er tot 29 mei volgend jaar. Er wordt op gewezen dat aan devoorbereiding ervan meer dan drie jaar werd gewerkt, lang voor hetdebat over intelligent design op gang is gekomen. Op detentoonstelling wordt het debat wel geregeld aangeraakt.

Wanneer de tentoonstelling in New York zijn deuren sluit, zal decollectie nadien kunnen bezocht worden in Toronto, Chicago, Londen enBoston.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home