Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Europa moet geen Russische kernenergie

Zolang de veiligheid van de Russische kernenergie niet wordt opgedreven, zal de Europese Unie geen kernenergie uit Rusland
invoeren. Dat heeft Jean-Claude, woordvoerder van de Europese Commissie, op een energiecongres in Helsinki benadrukt.


Schwartz stelde daarbij volgens het Finse persbureau SST dat Rusland zijn gevaarlijke kernreactoren moet sluiten vooraleer er op dat vlak aan een samenwerking kan worden gedacht. Hij voegde daar aan toe de Europese energie op dit ogenblik voor twee procent afhankelijk is van Russische aanvoer, maar hij zag daarin tot 2020 zeker geen verhoging.

Inmiddels heeft Rusland buurland Oekraiene ervan beschuldigd nucleair afval op te slaan aan de gemeenschappelijke grenzen. "De Oekraiense president Yushchenko heeft geheime beloftes gedaan aan verscheidene westers staten om hun kernafval op te slaan," merkt de Russische krant Pravda op. "Maar hij heeft geen geld genoeg om installaties te bouwen
die daarvoor geschikt zouden zijn."

Daarom werd er volgens de krant voor gekozen om het radioactieve afval op te slaan in de verlaten mijnen van Donetsk en Lugansk, op de grens met Rusland. "Die liggen in de nabijheid van bevolkte buurten, maar zijn niet geschikt om dergelijke gevaarlijke stoffen op te slaan," aldus de Pravda.

Dat zou volgens de krant kunnen leiden tot een nieuw Chernobyl. "Nucleair stof zou daarbij over zes Russische regio's verspreid kunnen worden," wordt er aan toegevoegd. "Maar ook dat lijkt Europa weinig te deren." De krant stelt verder dat Oekraiene bovendien ook nog talrijke sites heeft met gevaarlijke chemische stoffen, wat tot ziektes geleid zou hebben bij belangrijke gedeelten van de bevolking.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home