Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2005

Winstbejag sport bedreiging voor verslaggeving?


Sportorganisaties belemmeren tijdens evenementen onnodig het werk van persfotografen. Daarmee reageert op de World Association of Newspapers (WAN) op de wereldvoetbalbond Fifa, die het gebruik van digitale foto's wil beperken. De WAN stelt dat het winstbejag van de sportorganisaties een bedreiging vormen voor de verslaggeving van belangrijke gebeurtenissen.

De Fifa heeft beslist dat tijdens het wereldkampioenschap, volgende zomer in Duitsland, digitale foto's pas een uur na het eindsignaal van de wedstrijden mogen gepubliceerd worden. "Dit zou betekenen dat websites van kranten en andere online publicaties geen foto's zullen kunnen publiceren tijdens of onmiddellijk na de wedstrijd, wanneer de belangstelling nochtans het grootst is," aldus de WAN.



Doorgestuurde foto's zouden na het begin van de wedstrijden drie uur lang moeten ingehouden worden. Tevens verbiedt de Fifa dat de foto's bewerkt zouden worden, waardoor bijvoorbeeld ook geen tekst op de foto's, een gewone krantenpraktijk, zal mogen geplaatst worden.

De WAN merkt op dat de Fifa niet alleen is met deze hinderende maatregelen. "Ook andere organisaties hebben dergelijke regels ingevoerd, zogezegd om hun commerciƫle rechten te beschermen," merkt de krantenorganisatie op. "Uit winstbejag bedreigen zij het recht van de kranten om hun lezers te informeren en beperken ze de verslaggeving van belangrijke evenementen."

De WAN heeft de sportorganisaties opgeroepen om dergelijke enge beperkingen te herroepen. Aan de kranten wordt ook gevraagd om zich ernstig te beraden vooraleer met dergelijke voorwaarden voor accreditaties in te stemmen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home