Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Page Three viert 35ste verjaardag


Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat de Britse sensatiekrant The Sun een naakte schoonheid plaatse op zijn pagina drie. Sindsdien is die pagina in de boulevardpers en ver daarbuiten een begrip geworden. De oplage van de krant is nu ook meer dan twee keer hoger dan 35 jaar geleden.

Op 17 november 1970 verscheen het allereerste naaktmodel, Stephanie Rahn, op Page 3 van The Sun. Exact één jaar eerder was de krant begonnen met fotoreportages over modellen, maar dat eerste jaar verschenen de jonge vrouwen steeds in een nat t-shirt. Daar besloot hoofdredacteur Larry Lamb echter verandering in te brengen.

De boulevardkrant worstelde immers met bijzonder slechte verkoopcijfers en hoofdredacteur Lamb besloot met drastische middelen het tij te doen keren. Dat uitgever Rupert Murdoch op dat ogenblik inhet buitenland vertoefde, maakte het voor Lamb iets gemakkelijker om zijn reddingsplan uit te werken.

Volgens het geruchtencircuit zou Murdoch inderdaad woedend zijn geworden, maar toen hij de kentering in de verkoopcijfers zag, was dieslechte luim naar het schijnt even snel over. De oplages van The Sun stegen in één jaar tijd van 1,5 naar 2,1 miljoen exemplaren per dag en Page 3 werd een begrip.

The Sun werd één van de pijlers van het wereldwijde mediarijk vanRupert Murdoch. Herhaaldelijk hebben conservatieve Britse parlementsleden geprobeerd om Page 3 met andere onderwerpen te laten opvullen, maar dat is nooit gelukt. Misschien heeft het er ook mee te maken dat Murdoch altijd de indruk gaf hen gelijk te geven en een einde te maken aan de parade van naaktmodellen.

Maar ondanks alle heisa viert Page 3 vandaag zijn 35ste verjaardag en is die bladzijde nog altijd het belangrijkste verkoopselement van de krant. Wekelijks worden er door modellenbureau's zeventig meisjes aangeboden voor een fotosessie. The Sun kreeg trouwens al vlugnavolging bij The Daily Star, de grootste concurrent van Murdoch's succesblad. Maar op Page 3 van de Star houden de modellen wel hun badpak of bikini aan.

In die 35 jaar hebben ongeveer 9.000 naaktmodellen Page 3 van The Sunopgevrolijkt. Er wordt gewerkt met een groep van een 15-tal modellen, die dagelijks wisselen. Na de aanslag op de Londense metro op 7 juli van dit jaar, verschenen er enkele dagen geen topless-modellen. Op 12 juli was het model er terug, maar wel met de handen voor de borsten.

Vandaag haalt The Sun een oplage van 3,2 miljoen exemplaren per dag. Er is ook nog nauwelijks protest tegen Page 3. "De feministen hebben nu wel wat anders te doen," aldus Peter Webb, socioloog aan de University of Birmingham. "Ze voeren nu acties rond gelijkheid op het werk en pornografie. Dit soort naaktheid shockeert niemand meer."

Sinds januari 2003 wordt The Sun geleid door Rebekah Wade. Alsadjunct-hoofdredacteur heeft ze geruime tijd tegen Page 3 gevochten. Ze vreesde dat het de verkoop van de krant niet ten goede zou komen. Inmiddels is ze wel van mening veranderd. "De meisjes van Page 3 zijn intelligente en levendige jonge vrouwen," heet het nu.

In het teken van de seksuele gelijkheid heeft The Sun geprobeerd om ook een 'Page 7 Fella' aan de lezer verkocht te krijgen. Maar veel succes kregen die mannelijke modellen niet en ze werden dan ook albijzonder vlug weer afgevoerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home