Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Meester-brouwers waren vrouwen


Duizend jaar geleden werden vrouwen in Peru beschouwd als meester-brouwers. Dat blijkt uit onderzoekers die jarenlangopsporingen hebben verricht naar het Wari-rijk, dat de regio bevolkte voor de opkomst van de Inca's.

"De brouwerij, gelegen op een bergtop, werd draaiende gehouden door elite-vrouwen die omwille van hun schoonheid en nobelheid werden uitgekozen," stippen de archeologen aan. "Dat bewijst nog eens dat vrouwen in de oude beschavingen van de Andes een veel crucialere rol speelden dan altijd werd verondersteld."

Ze voegen er aan toe dat dit gegeven zich ook wel eens zou kunnen weerspiegelen in de drankgewoontes van het Andesgebergte, waar vrouwen zich volgens hen even lazarus drinken als mannen.

De oude brouwerij produceerde honderden vaten bier per dag. "Dit speciale bier was van bijzondere kwaliteit," benadrukte onderzoeker Patrick Ryan Williams, curator aan het Field Museum. "Het werd vervaardigd uit een brouwsel van graan en bessen." Water moest van de stad Cerr Baul meer dan 300 meter hoger naar de brouwerij op de top van een 2.700 meter hoge berg gebracht worden.

De brouwerij werd pas vorig jaar ontdekt. Men vond er elegale metalen sjaalpinnen die nergens in de stad waren teruggevonden. "De brouwers waren elite-vrouwen," aldus de onderzoekers. "Het waren geen slaven en het waren ook geen lieden van lage status. Dat maakte het bier wellicht nog specialer."

Hoe de brouwerij aan zijn einde gekomen is, staat niet vast. Wel werd ze in brand gestoken en werd er een grote ceremonie gehouden, wellicht een afscheidsfeest. Daarna zijn de bewoners op een mysterieuze manier verdwenen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home