Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 18, 2005

Televisiekater na de Olympische Spelen?

De grote Amerikaanse televisiestations hebben tijdens het voorbije kwartaal heel wat minder reclame-inkomsten gekregen dan het jaar voordien. Maar dat is grotendeels te wijten aan de Olympische Spelen die vorig jaar werden gehouden in Athene. Maar ook in een aantal andere sectoren valt er een achteruitgang te noteren. Die is vooral opmerkelijk bij de kinderprogramma's.

De reclame-inkomsten van de drie grote Amerikaanse televisiezenders kenden tijdens het derde kwartaal van dit jaar een daling met 21 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Broadcast Cable Financial Management Association. Dat werd verwacht, want de Olympische Spelen genereerden voor de betrokken zenders vorig jaar ongeveer 950 miljoen dollar aan reclame. De totale reclame-omzet voor dit jaar kende een achteruitgang van 8,3 procent.

Het magazine Mediapost voert echter aan dat er ook goed nieuws te rapen valt. In vergelijking met het derde kwartaal van het niet-Olympische 2003 werd een vooruitgang geboekt van 4 procent. In vergelijking met het hele jaar 2003 werd er een groei met 3 procent genoteerd. Dat is hoger dan de inflatie, maar minder dan de algemene economische groei van de Verenigde Staten.

Het had volgens Mediapost echter nog slechter gekund, want de inkomsten voor het derde kwartaal in prime time uit de sectoren buiten de sport kenden een groei van 8,4 procent (100 miljoen dollar) tegenover vorig jaar. Maar over de eerste drei kwartalen samen loopt die groei terug tot amper 1,7 procent. "Dat toont duidelijk aan dat begin 2005 een heel rustige periode was," aldus Mediapost.

Zonder de Olympische Spelen, gingen de sportinkomsten van de televisiestations met bijna 70 procent achteruit. De andere sectoren lieten een wisselend resultaat noteren. De inkomsten van de ochtendprogramma's gingen dit jaar met 7 procent vooruit, terwijl de nieuwsprogramma's een groei van 5 procent kenden, hoewel er in het derde kwartaal een daling van 3 procent werd opgemerkt. De kinderprogramma's zagen een achteruitgang van 5 procent tijdens het derde kwartaal en 12 procent voor de eerste drie kwartalen samen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home