Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 17, 2005

Immigranten cruciaal voor stadseconomie

Immigranten en hun ondernemingen zijn heel belangrijk voor de stedelijke economie en zorgen voor tewerkstelling en inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Harvard Business School. Bovendien zouden ze ook de algemene economische groei van de steden ondersteunen.

"Het beleid heeft decennia lang gezocht naar middelen om de kwakkelende economie van de binnensteden te verbeteren," stipte Harvard-professor Michael Porter aan. "Dikwijls werden immigranten en verpauperde buurten beschouwd als een aderlating voor de economie."

Maar in zijn studie voert Porter aan dat de 5,5 miljoen immigranten in de Amerikaanse binnensteden een centrale catalysator vormen voor economische groei en stedelijke investeringen. "Deze migranten veranderen het wezen van het ondernemerschap in de binnensteden en zorgen voor de economische levendigheid van achtergebleven buurten."

Porter gaf wel toe dat een grote migrantenpopulatie slechts één belangrijke factor is voor de economische bloei van dergelijke buurten. "Ook een sterke leidingsfiguur, een beleid dat ondernemers aantrekt en een goed onderwijssysteem om werknemers te vormen, zijn belangrijk," voerde hij aan.

Ook de aanwezigheid van grote bedrijven en werkgevers zoals transport- en distributiebedrijven, hogescholen en cultuurinfrastructuur vormen volgens Porter belangrijke stimulansen. "Grotere werkgevers verbinden de binnensteden immers met de nationale en globale economie, wat aanleiding geeft tot hogere lonen en een groeiende tewerkstelling,"
meent hij.

Porter stelde vast dat in steden met een grote migrantenbevolking de groei van de tewerkstelling groter was dan in andere regio's. De Amerikaanse binnensteden vertegenwoordigen 8 procent (8,1 miljoen) van de totale Amerikaanse tewerkstelling in de private sector.

In de betrokken binnensteden was bovendien het gemiddelde loon tussen 1995 en 2003 met 1,8 procent gestegen, tegenover een groei van 1,7 procent in de Amerikaanse metropoolsteden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home