Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 18, 2005

CO2-injectie verhoogt olieproductie


In Canada is men er met succes in geslaagd olievelden in te spuiten met koolstofdioxide (CO2). Dat heeft het Amerikaanse ministerie van energie bekend gemaakt. Bij het experiment werd vijf miljoen ton CO2 op die manier weggewerkt, terwijl tegelijkertijd de olieproductie werd opgevoerd. Dit kan volgens de betrokkenen een belangrijke stap zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Indien deze methode wereldwijd zou kunnen worden toegepast, zou volgens de Canadese overheid één derde tot de helft van de CO2-emissies in de atmosfeer tijdens de volgende eeuw verhinderd kunnen worden. Bovendien zou men door het procédé miljarden extra vaten olie kunnen produceren.

Het CO2 werd met pijpleidingen vanuit het bedrijf Great Plains Synfuels in Beulah (North-Dakota), waar het een bijproduct is van de vergassing van steenkool, getransporteerd naar het Weyburn-olieveld in Saskatchewan (Canada). "Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de milieubescherming en een stimulans betekenen voor de Amerikaanse olieproductie," benadrukte de Amerikaanse energie-minister Samuel Bodman.

"Indien het procédé zou toegepast worden in alle olievelden van West-Canada, zouden er miljarden extra vaten olie kunnen geproduceerd worden en zou een milieuvervuiling, vergelijkbaar met de uitstoot van 200 miljoen auto's per jaar, kunnen vermeden worden," voerde Bodman nog aan.

Het inspuiten van de koolstofdioxyde zorgt in het oliereservoir voor een verhoging van de druk, waardoor er meer olie naar de oppervlakte wordt gestuurd. In Weyburn werd op die manier de productie met 10.000 vaten per dag opgedreven. "Het experiment heeft duidelijk aangetoond dat een dergelijk project economisch haalbaar is en een definitieve oplossing betekent voor het CO2-prorbleem," stelde Bodman.

Geschat wordt dat het proces de olieproductie met 60 procent kan opdrijven en het leven van ouder worden olievelden met tientallen jaren kan verlengen. Het experiment zal nu overgedaan worden in een aanpalend veld. Bovendien wil men de efficiëntie van de injecties nog opdrijven en het hele proces verder verfijnen. De ervaringen zullen in een gids worden samengebracht en aan de industrie beschikbaar gesteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home