Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 18, 2005

Economie in de media


België staat in Europa op kop in ruimtevaartbestedingen in termen van BNP per kop van de bevolking. Dat is woensdag gezegd in het kader van 25 jaar Arianespace in de Senaat in België. In termen BNP per hoofd van de bevolking heeft België Frankrijk voorbijgestoken qua bestedingen in ruimtevaart per kop van bevolking. Daarmee staat België tweede in de wereld. België heeft pas beslist zijn ruimtevaartbestedingen op federaal niveau met twaalf procent op te trekken. De Belgische ruimtevaartinspanning vertaalt zich over de jaren heen onder meer in een participatie van zeven procent van de Belgische industrie in de draagraket Ariane-5, het huidige werkpaard van de Europese ruimtevaart. Arianespace, uitbater van die raket, beklemtoonde dat zestig procent van de huidige in operationele dienst zijnde telecommunicatiesatellieten door een Ariane zijn gelanceerd.

Amusementsconcern Walt Disney heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 379 miljoen dollar. Dit is bijna 27 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan mindere prestaties van de filmstudio Miramax, die geen grote kaskrakers uitbracht. De divisie studio entertainment belandde in de verliezen. De omzet van het Disney-concern bedroeg 7,7 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 7,5 miljard dollar. De televisietak boekte de grootste omzetstijging, onder meer door het internationale verkoopsucces van Desperate Housewives.Het aandeel Disney zakte donderdag in de nabeurshandel circa 3 procent.

De Franse bank Société Générale heeft de winst over het derde kwartaal fors zien stijgen dankzij een toename van de omzet. Vooral de divisie bedrijfsinvesteringen presteerde sterk. De nettowinst onder IFRS steeg naar 1,13 miljard euro, tegenover 806 miljoen euro een jaar eerder. Dat was ruim boven de verwachtingen van de markt. Door Dow Jones geraadpleegde analisten rekenden op een winst van 942 miljoen euro. De bank zei dat het derde kwartaal werd gekenmerkt door gunstige economische omstandigheden. De activiteiten in de Verenigde Staten waren sterk, de dollar bleef relatief stabiel en de rente was laag. "De aandelenmarkten waren ’bullish’ terwijl de Europese bedrijven nieuw enthousiasme toonden voor financiële transacties", zei Société Générale in een toelichting op de cijfers. De omzet steeg met 19,6 procent naar 4,88 miljard euro. De operationele kosten stegen met 9,8 procent naar 3,02 miljard euro. Risicovolle kosten bleven relatief laag over het derde kwartaal. Société Générale zei dat het 120 miljoen euro opzij zette voor verloren leningen, tegen 114 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden.

Het Britse postbedrijf Royal Mail zit met een tekort van 4 miljard pond (6,9 miljard euro) in zijn pensioenfonds. Ondanks een winststijging van 20 procent in het eerste halfjaar zegt Royal Mail geen geld te hebben om het gat te dichten. Royal Mail vreest dat het pensioenfonds, dat 440.000 gepensioneerden telt, meer dan welk bedrijf in Groot-Brittannië dan ook, wel eens het bankroet van het bedrijf kan worden. Het bestuur van Royal Mail probeert van het noodlijdende staatsbedrijf een winstgevende onderneming te maken en heeft inmiddels al 33.000 banen geschrapt. Die operatie gaat niet lukken als dat gat niet wordt gedicht, zo verklaarde bestuursvoorzitter Allan Leighton. "Dit is een erfenis uit het verleden en als we daarvan af zijn, kunnen we verder met een winstgevend bedrijf." Leighton hoopt dat de regering zijn bedrijf uit de brand helpt. Royal Mail, dat elk jaar 500 miljoen pond (733 miljoen euro) aan contanten genereert, liet ook weten 2 miljard pond nodig te hebben om verouderd materieel te vervangen en om in nieuwe technologie te investeren. Drie jaar geleden leed Royal Mail elke dag een verlies van 1 miljoen pond.

De landen rond de Stille Oceaan zijn vrijdag in het Zuid-Koreaanse Pusan aan hun tweedaagse topconferentie begonnen. Het is een economische topconferentie in het kader van de Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking (APEC). Hoofdthema’s zijn het bevorderen van vrijhandel en het bestrijden van vogelgriep. Het Japanse persbureau Kyodo berichtte dat de leiders zich vrijdag vooral op economische zaken storten zoals kwesties rond de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en zaterdag de klemtoon leggen op andere zaken zoals de vogelgriep, terrorisme en bestrijding van de gevolgen natuurrampen.Onder de leiders in Pusan zijn de Amerikaanse, Chinese en Russische presidenten, respectievelijk George Bush, Hu Jintao en Vladimir Poetin, en de Japanse premier Junichiro Koizumi. Gastheer president Roo Moo-hyun van Zuid-Korea schotelt de gasten vrijdagavond een Koreaans diner voor met onder meer groenten uit het zuur, de Koreaanse specialiteit kimchi en er wordt Koreaanse paddestoelenwijn geschonken.

De Amerikaanse justitie heeft de Brits-Canadese krantenmagnaat Conrad Black aangeklaagd. Hij wordt ervan verdacht de kas van zijn voormalige uitgeverij te hebben geplunderd om er een luxueuze levensstijl op na te kunnen houden. Black moet zich samen met drie andere bestuursleden voor de rechtbank gaan verantwoorden, zo kondigde aanklager Patrick Fitzgerald donderdag aan. Black stapte in 2003 op als topman van Hollinger International nadat financiële onregelmatigheden aan het licht waren gekomen. Tot het concern behoorden toen nog kranten als Chicago Sun-Times en de Britse Telegraph Group. Het laatstgenoemde onderdeel is vorig jaar verkocht.

Hewlett-Packard ging donderdag 2,5 procent omhoog in de nabeurshandel. De maker van personal computers en printers overtrof de verwachtingen van analisten. Het bedrijf meldde een kwartaalwinst van 416 miljoen dollar, oftewel 14 cent per aandeel met een omzet van 22,9 miljard dollar. Analisten verwachtten een omzet van 22,8 miljard dollar. HP is op weg om het aantal banen met 15.000 te verminderen. Dit jaar is HP het best presterende aandeel in de Dow Jones Industrial Average met een winst van 35 procent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home