Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 18, 2005

American Dream in groot gevaar?

Onzekerheid over de toekomst creëert in deze periode een soort van zelfopoffering. Dat is de conclusie van een enquête, waarbij het onderzoeksbureau BIGRearch op zoek ging naar de dingen waar de gemiddelde Amerikaan vandaag mee worstelt. Daaruit blijkt vooral een grote onzekerheid en sommigen beginnen zelfs te twijfelen aan de American Dream.

"Bij de Amerikaanse consumenten groeit het gevoel van onzekerheid," benadrukte Joe Pilotta, woordvoerder van BIGResearch. "Men probeert wanhopig een grip te krijgen op een veelheid van oncontroleerbare gebeurtenissen, gaande van terroristische dreigingen, de oorlog in Irak, natuurrampen, werkloosheid, de stijgende prijzen van producten, energie en intresten en de politieke richting die het land uitgaat."

Concreet stelde de Amerikaanse consument zich volgens BIGResearch vragen hoe hijzelf of landgenoten met een beperkt inkomen er nog verder zouden in kunnen slagen het hoofd boven het water te houden. Gesteld wordt dat de grote orkanen de Amerikaanse economie veel onstabieler hebben gemaakt.

Anderen stellen dat het hen vooral stoort dat voor elke tegenslag - van de economie tot natuurrampen - een politiek schuldige wordt gezocht, afhankelijk van welke partij men zelf lid is. Maar ook merkte men zich de bedenking dat de Verenigde Staten onmogelijk politieagent van de wereld kunnen spelen en tegelijkertijd zijn eigen bevolking laten lijden.

Voor sommigen is de American Dream in groot gevaar. "Jonge gezinnen en ouderen kunnen zich immers geen eigen huis meer veroorloven," stellen ze. "De immobiliën komen steeds meer in handen van de rijken." Daarnaast wordt gesteld dat de Amerikaanse rechters de grondwet proberen te boetseren door hun macht om wetten te veranderen. "Maar dat is helemaal hun taak niet," wordt er daarbij aangevoerd.

Er wordt echter ook gedacht dat het land zich zou moeten gedragen als een land dat in oorlog is en er is ook een duidelijk vrees voor de veiligheid van het land. Men vindt dat het erg gesteld is met de wereld, gaande van terroristische dreigingen tot natuurrampen en epidemieën. Daarbij wordt echter opgemerkt dat de overheid zich in eerste instantie zou moeten ontfermen over de eigen bevolking in plaats van over de wereld.

BIGResearch merkt op dat deze groeiende onzekerheid in deze eindejaarsperiode echter samenhangt met een opvallende paradox van zelfopoffering. "De mensen vertelden dat ze dit jaar minder voor zichzelf zouden uitgeven en meer investeren in geschenken voor familie en vrienden," aldus de onderzoekers. Collega's mogen zich echter ook aan een kleiner pakje verwachten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home