Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 19, 2005

Economie in de media


Bill Gates heeft op de ranglijst van filantropen een stapje terug gedaan. Op de lijst van het zakenblad BusinessWeek prijkte hij jarenlang bovenaan, maar dit jaar staat hij tweede. Hij is voorbijgestreefd door Intel-oprichter Gordon Moore. De afgelopen vijf jaar zegden hij en zijn vrouw Betty ruim 7 miljard dollar toe aan goede doelen. Bill Gates en zijn vrouw Melinda waren goed voor bijna 5,5 miljard dollar. In de loop der jaren hebben ze wel meer geschonken dan Moore. Warren Buffet van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway staat derde. Deze Amerikaan was goed voor een bedrag van 2,6 miljard dollar. George Soros, groot geworden via valutaspeculaties, gaf 2,4 miljard. Volgens de opstellers van de lijst zijn de giften niet geheel vrijblijvend. Steeds vaker komen ze tot stand via "een zakenlijke benadering". De gulle gevers richten zich dan ook niet zozeer op een probleem, maar op de oplossing, aldus BusinessWeek. Als voorbeeld noemt het blad openbaar onderwijs. Het heeft geen zin om geld te pompen in een onderwijssysteem dat niet werkt. In plaats daarvan is het beter om te investeren in kleinschalig onderwijs als blijkt dat dat wel werkt.

Het Amerikaanse autoconcern Ford moet van een rechtbank in Miami 61 miljoen dollar betalen aan de familie van een tiener die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Het ongeluk gebeurde in 1997 met een Ford Explorer, een model dat het autoconcern al eerder grote problemen heeft bezorgd. De advocaat van de nabestaanden verklaarde dat een technicus van Ford in 1989 had aanbevolen de auto te verlagen en te verbreden om zo meer stabiliteit te krijgen. De veranderingen werden pas in 2001 aangebracht. Ford wilde de introductie van de Explorer niet vertragen en wist dat de auto niet stabiel genoeg was, aldus de advocaat. De omgekomen tiener zat als passagier in de auto. De toen 17-jarige bestuurder van de wagen was in slaap was gesukkeld en toen hij wakker werd verloor hij de controle over het voertuig, dat over de kop sloeg. "Als de auto voldoende stabiel was geweest, had hij die weer terug op de weg kunnen krijgen", aldus de advocaat.

De PvdA-fractie in het Nederlandse Leeuwarden wil een snelle spoorverbinding met Amsterdam aanleggen dwars door het IJsselmeer. Het spoor zou van Groningen via Leeuwarden, Sneek, Stavoren, Andijk en Zaanstad naar Amsterdam moeten leiden. De overstap over het IJsselmeer zou worden gemaakt met een zeventien kilometer lange brug. De route door het meer is volgens de PvdA goedkoper dan die van de voorziene Zuiderzeelijn, die om het water heen door de Flevopolder voert en zou ook 'minder schade aan natuur en landschap' berokkenen. De PvdA in Leeuwarden heeft het plan opgenomen in zijn ontwerp-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

De Verenigde Staten en de Europese Unie zullen elkaars luchtvaartmaatschappijen onbeperkt toegang bieden tot hun luchtruim. Onderhandelaars hebben vrijdag in Washington een belangrijke doorbraak bereikt richting een akkoord over een open luchtruim. Een vliegtuig uit Europa kan straks landen op elke luchthaven in de Verenigde Staten en omgekeerd, zo lichtte een onderhandelaar de overeenkomst toe. Het akkoord kwam tot stand na een week onderhandelen. De Amerikaanse regering en de Europese Unie moeten de overeenkomst nog wel goedkeuren. Ook moeten er nog bijbehorende voorwaarden worden geregeld. Europa wil dat de VS het maximum dat zij gesteld hebben aan het belang van buitenlandse investeerders in Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, verhogen. In Amerika ligt die grens op 25 procent, terwijl Europa de lat op 49 procent heeft gelegd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home