Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 19, 2005

BSkyB is Engels voetbalmonopolie kwijt


De Britse Premier League heeft onder druk zijn voetbalcontract drastisch veranderd. Daarmee is de televisiezender BSkyB nu zijn monopolie over rechtstreekse uitzendingen van voetbalwedstrijden uit de Engelse eerste klasse kwijt. Het nieuwe contract moet ook andere zenders toelaten wedstrijden te verslagen.

Er komen nu zes pakketten waarop de geïnteresseerde zenders kunnen bieden. Maar het zal voor BSkyB onmogelijk zijn om een bod te doen op alle pakketten. De Europese Commissie dreigde immers gerechterlijke stappen te ondernemen tegen de Premier League indien er geen nieuw contract kwam dat andere omroepen eveneens de kans gaf om rechtstreekse uitzendingen van de wedstrijden te brengen.

Neelie Kroes, Europees Commissaris voor concurrentie, stelde dat het nieuwe contract de voetballiefhebbers een grotere keuze zou bezorgen en voor een meerwaarde zou zorgen. "De Premier League heeft ervoor gezorgd dat de mediarechten op een faire en transparante manier worden verkocht," benadrukte ze. De Europese Commissie had immers zware bedenkingen tegen de dominantie van de betaalzender BSkyB over de rechtstreekse voetbalverslaggeving.

De overeenkomst is volgens de BBC een belangrijke doorbraak in het geschil tussen commissaris Kroes en Richard Scudamore, topman van de Premier League. Scudamore had immers altijd verklaard dat de EU-voorstellen de voetbalsport op alle vlakken benadeelde. De Europese Commissie gaat er echter vanuit dat tenminste twee zenders een leefbaar en belangrijkdeel deel van de Engelse televisierechten moesten krijgen, zodat de kijkers een grotere keuze zouden hebben.

De huidige overeenkomst tussen de Premier League en BSkyB werd afgesloten in 2003 en loopt tot 2007. Daar is een bedrag van 1,77 miljoen dollar mee gemoeid. De satellietzender heeft de Engelse voetbalrechten in bezit sinds 1992, wat BSkyB ook toegelaten heeft de belangrijkste betaalzender uit het Britse televisielandschap te worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home