Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Weer rechtszaak tegen Wal-Mart?


De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is door een groep buitenlandse werknemers aangeklaagd omdat de toeleveranciers van het bedrijf de rechten van hun werknemers zouden schenden. De arbeiders stellen dat de keten onvoldoende inspanningen doet om zijn toeleveranciers te verplichten zich aan de arbeidswetten te houden.

"Wal-Mart werd voor de rechter gedaagd door vijftien arbeiders uit China, Bangladesh, Swaziland, Nicaragua en Indonesië," meldt The Washington Post. "De betrokkenen zijn van mening dat ze onder het wettelijke minimumloon moeten werken, gedwongen worden om overuren te draaien en in sommige gevallen worden mishandeld door hun werkgever."

Ook vier Amerikaanse werknemers van enkele groentehandels in Californië vinden dat hun lonen zijn gedaald als gevolg van kostenbesparingen door Wal-Mart en de intrede van het concern op de Zuid-Californische markt. Indien de rechter beslist het geding te behandelen, kan het uiteindelijke vonnis betrekking hebben op een half miljoen werknemers.

Een veroordeling zou Wal-Mart dan ook honderden miljoenen dollars kunnen kosten. Er lopen trouwens nog een aantal rechtszaken tegen de supermarktketen. Zo wordt Wal-Mart beschuldigd van discriminatie tegenover zwarte vrachtwagenchauffeurs en vrouwelijke winkelmedewerkers. Zij zouden onder meer te weinig betaald krijgen en niet in aanmerking komen voor promotie en training.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home