Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 14, 2005

Olieprijs kost vier miljoen banen

De hoge olieprijs zal dit jaar wereldwijd vier miljoen banen kosten. Dat blijkt uit een rapport van de International Labor Organisation (ILO). Dat is volgens de organisatie vooral rampzalig voor de bevolking van grote delen van Afrika. Daar dreigen immers nog veel meer mensen over de klif van de extreme armoede geduwd te worden.

De ILO stelde in zijn rapport voor de top van de Verenigde Naties over armoedebestrijding dat de hoge olieprijzen een rem betekenen op de wereldwijde werkgelegenheid. De groei van de wereldeconomie zal dit jaar zal door die prijzen slechts 1,6 procent bedragen, tegenover 1,8 procent vorig jaar. Dat kost de wereldeconomie volgens de organisatie vier miljoen banen. De ILO raamt dat er dit jaar ongeveer 44,8 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zullen gecreƫerd worden. Met een grotere groei kwamen er vorig jaar 48,9 miljoen jobs bij.

Vooral de Afrikaanse landen uit de Sub-Sahara worden volgens de ILO door de prijsstijgingen bijzonder zwaar getroffen. "Door die hogere prijzen gaan ook de kosten van vervoer en productie omhoog, maar ook van voedingswaren," stipt de organisatie aan. "Wie voordien al op de rand van de armoede balanceerde, dreigt door die extra kosten helemaal in extreme armoede te worden geduwd."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home