Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 14, 2005

Afrika geniet weinig van buitenlandse investeringen


Buitenlandse investeringen hebben nauwelijks een positief effect op de ontwikkeling van arme Afrikaanse landen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Dergelijke initiatieven kunnen volgens de organisatie zelfs een negatief hebben.

Vorig jaar liepen de buitenlandse investeringen in Afrika op tot meer dan vijftien miljard euro. In 2003 was dat nog elf miljard euro en in de jaren tachtig lagen die investeringen op gemiddeld amper 1,6 miljard euro per jaar. "Maar de toename aan investeringen levert Afrika minder op dan op het eerste gezicht verwacht kan worden," aldus de Organisatie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad).

De jongste jaren werd vooral veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de mijnbouw en de olie-industrie. "Maar die laatste levert het gastland gewoonlijk weinig belastinginkomsten op," aldus het rapport. "De schade aan het milieu loopt echter wel op."

Daarbij wordt gewezen op de situatie in landen als Tanzanië en Ghana. "Ondanks een enorme exportgroei, vooral van goud, kreeg Tanzania slechts tien procent van de totale waarde van zijn export," stipt de Unctad aan. "Voor Ghana was dat zelfs maar 5 procent."

Volgens de Unctad is er in Afrika nauwelijks sprake van de overdracht van technologie, één van de voordelen die uit directe investeringen zou moeten komen. "De vele kapitaalintensieve activiteiten van de buitenlandse investeerders leveren bovendien nauwelijks banen op voor de plaatselijke bevolking," wordt er opgemerkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home