Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 14, 2005

Distributie omarmt technologie


De Europese Distributiecentra in Vlaanderen (EDC) doen een intensief beroep op warehouse-technologieën. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). De healthcare-sector is daarbij duidelijk een voorloper in het omarmen van de jongste ontwikkelingen.

"Meer dan tachtig procent van alle EDC-vestigingen in Vlaanderen maakt gebruikt van een Warehouse Management Systeem (WMS)," benadrukt het VIL-rapport. "Ook het gebruik van barcodes en scanning is goed ingeburgerd in de Vlaamse EDC-sector, evenals het gebruik van Electronic Data Interchange (EDI) voor datatransmissie."

Het VIL merkt op dat ook communicatie via het internet zijn intrede doet. "Op dit ogenblik werkt al 45 procent van de Vlaamse EDC-vestigingen met online toepassingen," voert het rapport aan. "Nieuwe technologieën zoals RFID en stem- en lichttoepassingen vinden stilaan hun weg in logistieke toepassingen."

De gezondheidssector is duidelijk het snelste om nieuwe technologieën te omarmen. "Zo maakt al 60 procent van de distributiecentra in deze sector gebruik van RFID," stipt het VIL aan. "Dat geldt ook voor stem- en lichttoepassingen, waar door 71 procent van de centra gebruik van gemaakt wordt."

De sectoren metaal en fast moving consumer goods blijken het RFID-tijdperk nog helemaal niet ontdekt te hebben. Samen met de automotive, blijkt metaal ook weinig heil te zien in internet-toepassingen. Amper 20 procent van de centra maakt er gebruik van.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home