Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Economie in de media


De luchtmachtbasis van Bevekom wuift morgen zijn Alpha-Jets uit. Eind deze maand verhuizen deze opleidingstoestellen naar Frankrijk. In Cazaux worden ze gestationeerd in een Frans-Belgisch opleidingscentrum voor jachtpiloten. In dit kader organiseert de 1ste Wing van Bevekom voor de tweede keer de 'European Trainer Meet', een internationale samenkomst voor militaire trainingstoestellen en hun bemanningen. "We verwachten tussen 50 en 60 toestellen en circa 85 bemanningsleden", aldus kolonel Thierry De Schevel, basiscommandant van het Waals-Brabantse Beauvechain (Bevekom). De Alpha-Jets verhuizen eind september naar Cazaux, in het zuidwesten van Frankrijk. In rotatie per half dozijn keren ze terug naar Bevekom voor een groot onderhoud. De vertrouwde opleidingstoestellen maken in Cazaux deel uit van de Advanced Jet Training School (AJeTS), een Frans-Belgisch initiatief dat ook openstaat voor andere landen. Na een derde fase van hun opleiding in Tours krijgen jachtpiloten een vierde en ultieme vorming in Cazaux, met de Belgische Alpha-Jet.

De dierentuin in het Amerikaanse Anchorage heeft een 6 meter hoge tredmolen van ruim 7 ton besteld. Het gevaarte moet de 23-jarige Afrikaanse olifant Maggie fit en op gewicht houden. Maggie is sinds vorig jaar op dieet. Ze was iets aan de zware kant voor een olifant. Sindsdien is zij ruim 450 kilo afgevallen. Volgens haar verzorgers weegt ze inmiddels een gezonde 3,6 ton. Critici vinden dat de dierentuin er beter aan doet Maggie over te brengen naar een warmere plek. De winters in Alaska zijn te koud voor een olifant, menen zij. Ook zeggen zij dat Maggie dreigt te vereenzamen sinds de dood van haar huisgenoot Annabelle in 1997.

Versatel-topman Raj Raithatha stapt eind dit jaar op als het bod van het Zweedse telecomconcern Tele2 op zijn bedrijf slaagt. Hij moet wijken voor Per Borgklint, nu directeur Tele2 Benelux. Als ontslagvergoeding ontvangt de Brit 2,26 miljoen euro. Dat blijkt uit het biedingsbericht van het Zweedse bedrijf dat woensdag is gepubliceerd. Raithatha is sinds het najaar van 2000 bestuursvoorzitter van Versatel. Zijn grootste verdienste in de afgelopen vijf jaar was de sanering van 1,7 miljard euro aan schulden. Obligatiehouders werden in 2002 onder dreiging van een surseance gedwongen om hun schuldpapieren om te ruilen voor aandelen. De Brit is ook het gezicht achter de strategie van Versatel om de consumentenmarkt te veroveren. Versatel biedt nu een snelle internetverbinding aan met livevoetbal. Veel succes heeft de onderneming daarmee nog niet geboekt. Tele2 weet nog niet zeker of het hiermee doorgaat. Het is de Zweden vooral te doen om het glasvezelnetwerk van Versatel.

Een Chinees cosmeticabedrijf wil de Europese markt op met schoonheidsproducten waarin weefsel van geëxecuteerde gevangenen is verwerkt. Het Britse dagblad The Guardian heeft dit woensdag bericht op basis van eigen onderzoek met een verslaggever die zich voordeed als een klant. De benaderde vertegenwoordiger van het cosmeticabedrijf zei diep geschokt te zijn dat er in Europa zo'n verontwaardiging over kon ontstaan. Het is in China traditioneel en onomstreden. Het is volgens de vertegenwoordiger heel gewoon om bijvoorbeeld huidweefsel van gëexecuteerde gevangenen of geaborteerde foetussen te benutten bij onderzoek voor medische doelen. Hij erkende dat de Chinese autoriteiten onderzoekscentra en medische instellingen wel hebben aanbevolen geen ruchtbaarheid te geven aan dergelijke praktijken.

De Europese Commissie eist dat het noodlijdende Olympic Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Griekenland, jarenlange staatssteun terugbetaalt. Het precieze bedrag is nog niet bepaald. Uit een opsomming door de Commissie blijkt dat de maatschappij sinds 2003 voor meer dan een half miljard euro aan directe of indirecte steun heeft ontvangen. Eerder al had Europa verordonneerd dat Olympic 160 miljoen moest terugbetalen. Dat is nog altijd niet gebeurd. De toekomst van Olympic is uiterst onzeker. De maatschappij draait al vele jaren zeer moeizaam en moest in de jaren negentig meerdere keren beroep doen op de schatkist. Het is onduidelijk of de maatschappij nu in staat is vele honderden miljoenen op te hoesten. De Grieken hadden nog met een trucje geprobeerd om onder het Brusselse vonnis vandaan te komen. Het met schulden overladen Olympic Airways werd omgevormd tot Olympic Airlines. Alle verplichtingen bleven in de oude maatschappij achter. Het Europees Hof haalde daar dit voorjaar echter een streep door.

Google heeft een nieuwe zoekdienst gelanceerd die zich beperkt tot weblogs. De zoekmachine is te bereiken via Googles blogdienst Blogger.com en ook via Blogsearch.google.com. De nieuwe zoekmachine doorzoekt sites in 35 talen, waaronder het Nederlands. Gebruikers kunnen hun zoekopdracht desgewenst tot één taal beperken. Er is een kinderslot op de zoekopdrachten voorhanden, om seksueel getinte postings te mijden. Google is betrekkelijk laat met de introductie van de specialistische zoekmachine. Bedrijven als Technorati, Feedster en Icerocket gingen Google al voor en in Nederland begon Ilse met blogsearch.ilse.nl en Feedo.nl, een rss-zoekmachine. De zoekmachine van Google maakt berichten doorzoekbaar die sinds juni 2005 zijn verschenen op weblogs. Op dat moment begon Google het indexeren van RSS- en Atom-feeds van een onbekend aantal weblogs. Daarbij put het zoekbedrijf ook uit de pingdienst van Weblogs.com, een dienst voor zoekmachinebedrijven om te zien welke weblogs wanneer zijn bijgewerkt.

De Amerikaanse president George Bush heeft een uitnodiging aanvaard van zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao om een bezoek te brengen aan China. Dat heeft een hoge functionaris in het Witte Huis dinsdag gezegd. Bush bezoekt de Volksrepubliek na de Aziatisch-Pacifische top die op 18 en 19 november wordt gehouden in Zuid-Korea. Volgens het Witte Huis proberen beide leiders ook een geschikte datum te vinden voor een tegenbezoek van Hu aan Washington. Aanvankelijk zou de Chinese leider begin september naar de VS gaan, maar dat bezoek werd voor onbepaalde tijd uitgesteld toen de rampzalige gevolgen van de orkaan Katrina tot de Amerikaanse regering doordrongen. Bush sprak Hu in New York, waar beide presidenten de komende dagen de top ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Verenigde Naties bijwonen.

In België sterven elk jaar 13.000 mensen vroegtijdig door fijn stof in de lucht. Dat meldt de VRT in zijn televisiejournaal. De cijfers komen van de milieu-ambtenaren van de Europese Commissie. Het stof veroorzaakt longaandoeningen en hart- en vaatziekten. De Europese Unie heeft normen opgesteld voor de concentratie aan fijn stof in de lucht. Het daggemiddelde is vastgesteld op 50 microgram per kubieke meter. Metingen die de VRT zelf uitvoerde in Brussel wezen uit dat aan het koninklijk paleis 70 microgram per kubieke meter fijn stof in de lucht hangt, net als in het Warandepark. In de Wetstraat werd zelfs 130 microgram per kubieke meter gemeten. In vergelijking met andere Europese landen doet België het erg slecht. Dat komt door de hoge bevolkingsdichtheid. Een andere grote boosdoener is het verkeer, dat in grote mate verantwoordelijk is voor de productie van fijn stof. In vele buurlanden moedigt de overheid het gebruik van roetfilters in voertuigen aan, maar bij ons is dat niet het geval.

Sinds het begin van het jaar is het globale volume van de brievenpost bij De Post stabiel gebleven. Dat heeft De Post woensdag bekendgemaakt. De kwaliteit van de diensten van het bedrijf is naar eigen zeggen nog nooit zo hoog geweest. De daling in het aantal verstuurde brieven met 0,5 procent wordt gecompenseerd door de stijging met 0,5 procent van het aantal behandelde stukken administrative mail (facturen, loonfiches en rekeninguittreksels) en met 1 procent van de direct mail (professionele en commerciële, geadresseerde zendingen). Daarnaast toonde De Post zich erg tevreden over de verbeterde kwaliteit van de dienstverlening, negen maanden na het engagement om de klant centraal te plaatsen. "De kwaliteit van de diensten van De Post is nooit zo hoog geweest", zeiden Baudouin Meunier, directeur verkoop en marketing, en Bernard Delvaux, directeur brievenpost, woensdag.

Tegen midden volgend jaar zal in het grootste deel van Vlaanderen, waar de gemengde intercommunales actief zijn, nog slecht één operator de lokale distributienetten voor gas en elektriciteit beheren. Nu zijn dat nog drie verschillende bedrijven: Gedis, Netten Vlaanderen en Indexis, wat voor veel verwarring zorgt bij de consument. Intermixt, de energiekoepel van de gemeenten, heeft woensdag een positief advies aan de operatie gegeven. De gemengde intercommunales moeten nu nog formeel hun goedkeurig geven en ook Electrabel moet de operatie nog goedkeuren. Dat zou uiterlijk tien dagen na de overname door Suez moeten gebeuren, zoniet vervalt de hele operatie.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil volgende maand minstens 69 voorstellen van die Commissie intrekken. Volgens hem gaat het om voorbeelden van overregulering en moet er een cultuur komen van administratieve vereenvoudiging. De operatie is geïnspireerd door eurocommissaris voor industrie Günter Verheugen. "Het belangrijkste is de cultuur van de organisatie te wijzigen." Barroso en Verheugen hebben al een 200 wetgevende voorstellen onderzocht. Die voorstellen bevinden zich allen ergens in de beslissingsprocedure. Nu al zijn er 69 voorstellen aangestipt. Het gaat ondermeer om het voorstel om werknemers te beschermen tegen zonlicht (optische straling), de aanduidingen op verpakking van voedsel, regels inzake verkoopspromotie en het verbieden van vrachtwagens op snelwegen in het weekend. Barroso zegt dat hij wel nog wetgeving wil uitvaardigen waar nodig, bijvoorbeeld op vlak van milieu. Er moeten echter vooral minder en meer eenvoudige regels komen. Diverse lidstaten zijn ook grote promotoren van administratieve vereenvoudiging. Toch is nu al zeker dat de operatie allesbehalve van een leien dakje zal lopen. Meerdere lidstaten wensen wel degelijk Europese afspraken op meerdere terreinen, en ergeren zich al langer aan de dereguleringsagenda van Verheugen, boezemvriend van Gerhard Schröder.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Northwest Airlines en Delta Air Lines hebben uitstel van betaling aangevraagd. Ze hebben een beroep gedaan op hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, dat de mogelijkheid biedt te reorganiseren zonder dat de schuldeisers roet in het eten kunnen gooien. De twee concerns hebben hun aanvraag woensdag ingediend. Ze verkeerden al langer in financiële problemen, onder meer als gevolg van de sterke stijging van de brandstofkosten. Met Delta en Northwest zitten nu vier van de zeven grootste maatschappijen in surseance. US Airways en United Airlines vliegen al ruim een jaar onder bescherming van de Amerikaanse faillissementswet. De maatschappijen hebben behalve door de hoge brandstofkosten problemen door de concurrentie van de prijsvechters in de branche. Voor Northwest kwamen daar ook hoge personeelskosten bij. De maatschappij wilde die aanpakken, met een staking van technici en schoonmakers als gevolg. Delta zit met grote schulden en heeft een enorm tekort bij zijn pensioenfonds. De maatschappij heeft sinds 2000 ruim 10 miljard dollar verlies geleden en heeft sinds mei al tweemaal gewaarschuwd dat uitstel van betaling tot de mogelijkheden behoorde.

Wereldwijd gelooft tweederde van de mensen niet dat hun land geregeerd wordt door de wil van het volk. Niet meer dan 13 procent van de wereldbevolking vertrouwt politici. Dat blijkt uit een peiling van Gallup International in opdracht van de BBC. Alleen in de Scandinavische landen en in Zuid-Afrika zei een meerderheid van de ondervraagden dat het beleid van hun regering overeenkomt met de wensen van de bevolking. Van alle prominente personen zijn politici volgens een meerderheid van de ondervraagden het minst te vertrouwen. Zuid-Amerikanen staan het meest wantrouwend tegenover hun politieke leiders. Het meeste vertrouwen hebben de wereldburgers, met name die in Afrika, in religieuze leiders. Een kwart vindt dat geestelijken ook meer macht zouden moeten krijgen. Ruim eenderde meent dat intellectuelen, zoals schrijvers en academici, meer te vertellen zouden moeten hebben. Slechts 16 procent vindt het een goed idee om politici meer macht te geven. In de landen van de Europese Unie gelooft 82 procent van de mensen wel dat verkiezingen eerlijk verlopen. Europeanen zijn daarmee met afstand het best van vertrouwen. In de Verenigde Staten en Canada gelooft slechts 55 procent in eerlijke verkiezingen, in westelijk Afrika zelfs minder dan een kwart.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home