Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Publiek stemt astronaut ruimte in


In 2007 zal het Russische Sojoez-ruimteschip een astronaut meenemen die door het publiek de ruimte is in gestemd. Dat is alvast het plan van de Maleisische wetenschapsminister Jamuluddin Jarjis. Die wil de bevolking van het land immers met gsm-berichtjes laten kiezen over de eerste Maleisische astronaut.

Over twee jaar stapt ook de Maleisiƫ het ruimtetijdperk in. Dan wordt voor een astronaut uit dat land immers een plaats vrijgemaakt aan boord van het Russische Sojoez-ruimteschip. De Maleisische wetenschapsminister Jamuluddin Jarjis wil daar echter een interactief gebeuren van maken.

Het is volgens Jarjis aan de Maleisische bevolking om te bepalen wie de eerste astronaut van het land zal worden. Daarom wil hij het publiek de mogelijkheid geven om met gsm-berichtjes een laureaat te kiezen uit een kandidatenlijst die zal worden voorgelegd.

Op dit ogenblik telt het land 11.000 kandidaat-astronauten. Tot op dit ogenblik zijn slechts 200 geteste kandidaten erin geslaagd om binnen de twintig minuten de vereiste 3,5 kilometer te lopen en te slagen in een medisch onderzoek. Uit de uiteindelijk geselecteerden zal uiteindelijk een klein aantal potentiƫle ruimtereizigers worden geselecteerd. Hun gegevens en de resultaten over hun vorderingen zullen vervolgens op het internet worden geplaatst.

Daarna zal het publiek de kans krijgen om met een gsm-bericht op de kandidaten te stemmen. Gesteld werd dat de Maleisische ruimtevaartorganisatie de uitslag daarvan mee in zijn uiteindelijke beslissing zou opnemen.

"Indien de verkiezing een succes is en de regering geld aanrekent voor de telefoongesprekken, zouden de kosten voor het Maleisische ruimtevaartprogramma daarmee zelfs gedeeltelijk gedekt kunnen worden," merkt de Britse omroep BBC op.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home