Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Betuwelijn veel te duur?


In Nederland begint het verzet tegen de Betuwelijn, de alternatieve spoorverbinding voor de Ijzeren Rijn tussen Antwerpen en het Ruhr-gebied, toe te nemen. Steeds meer vervoerders zijn niet akkoord met de hoge kosten die de nieuwe route met zich zou meebrengen.

Railion, de grootste railvervoerder van Nederland, had eerder dit jaar al duidelijk gemaakt bezwaren te hebben tegen de dure Betuweroute. "Nu dreigen ook ACTS, ERS en Rail4Chem de spoorlijn na opening in 2007 links te laten liggen," meldt het Nederlandse persbureau ANP.

ACTS, ERS en Rail4Chem vertegenwoordigen samen tachtig procent van het containervervoer over het Nederlandse spoor. Uit een onderzoek dat ze hebben laten uitvoeren, zou gebleken zijn dat het gebruik van de nieuwe spoorlijn voor een zware meerkost zou zorgen.

De extra kosten voor het transport langs de Betuwelijn zouden in 2007 niet minder dan 50 tot 350 procent bedragen. Ook daarna zouden de vervoerders zich geconfronteerd zien met zware prijsstijgingen. "Bovendien zorgen ook de nieuwe beveiligings- en elektriciteitssystemen van de Betuweroute voor hogere kosten," wordt er opgemerkt.

Het onderzoek wees uit dat de Betuweroute door die extra hoge kosten mogelijk niet zal kan concurreren met het vervoer per vrachtwagen of per schip.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home