Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2005

Juwelen Imelda Marcos verkocht?


Schatters van de veilinghuizen Christie's en Sotheby's zijn begonnen met een raming te maken van de juwelencollectie van Imelda Marcos, de echtgenote van de vroegere Filippijnse dictator Ferdinand Marcos. De eigenaresse probeert een veiling - voorzien voor november dit jaar - te beletten.

De Filippijnse regering wil een gedeelte verkopen van de juwelencollectie van Imelda Marcos. De schat werd geconfiskeerd toen haar echtgenoot, dictator Ferdinand Marcos, door een staatsgreep van de macht werd verdreven.

Imelda Marcos vroeg aan een rechtbank in Manila een tijdelijke opschorting van de plannen van de Filippijnse regering om haar juwelen te laten verkopen bij Christie's in New York of Sotheby's in Londen.

De Roumeliotes-collectie, genoemd naar familievriend Demetriou Roumeliotes, omvat onder meer een armband met 30 karaat aan juwelen, ontworpen door de Italiaanse juwelier Bulgari. De juwelencollectie van Imelda Marcos zou een waarde hebben van ongeveer 10 miljoen dollar.

De collectie werd in maart 1986 in beslag genomen, nadat dictator Marcos door de militaire staatsgreep gedwongen werd in ballingschap te gaan. De juwelen zaten in een pakje dat aan Imelda Marcos was geadresseerd, maar Roumeliotes vertelde later dat ze geen eigendom waren van de echtgenote van de dictator.

Nog later voerde de Griekse familievriend van het echtpaar aan dat de juwelen vervalsingen waren. Dat werd echter zowel door Christie's als Sotheby's weerlegd. Experts van beide veilinghuizen hebben de collectie de voorbije week in Manila geschat.

Imelda Marcos stelt echter dat de Filippijnse douane, die de juwelen in beslag nam, niet kon aantonen wie de echte eigenaar was van de collectie. Maar de Filippijnse Presidential Commission on Good Government (PCGG), een dienst die belast is met het recupereren van rijkdom die door Marcos is gestolen, benadrukt dat de juwelen eigendom zijn van de Filippijnse staat.

"De collectie moet verkocht worden, want de regering heeft het geld nodig en het wordt tijd dat we eindelijk van de diamanten vanaf zijn," vertelde PCGC-commissaris Ricardo Abcede aan het persbureau AFP.

Geschat wordt dat Ferdinand en Imelda Marcos de Filippijnse staat bestolen hebben voor een bedrag van ongeveer tien miljard dollar. Tot nu toe werd een bedrag van amper 680 miljoen dollar gerecupereerd van een Zwitserse bankrekening.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home