Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2005

Liefst even gerust in het vliegtuig


Wifi-spots zouden het ideale hulpmiddel zijn voor zakenmensen onderweg. Maar toch blijkt het succes relatief te zijn. Uit onderzoek is immers gebleken dat slechts een gedeelte van zakenlui onderweg gebruik maakt van het aanbod. Op het vliegtuig willen ze graag even niet bereikbaar zijn.

"WiFi is steeds meer beschikbaar in stations en luchthavens, maar toch blijkt slechts 25 procent van de Amerikaanse zakenlui en 17 procent van hun Britse collega's er onderweg gebruik van te maken," merkt het onderzoeksbureau Gartner op. "De oorzaak voor die terughoudendheid heeft niet zozeer te maken met de technologie, maar wel met educatieve, culturele en financiële redenen."

Gartner voegt er aan toe dat WiFi nochtans een belangrijk element kan vormen in een concurrentiële mobiele markt, op voorwaarde dat deze hindernissen kunnen overwonnen worden. Hotels blijken met 60.000 WiFi-locaties in de wereld de belangrijkste aanbieders van hotspots te zijn. Sinds enkele jaren wordt de technologie echter ook steeds meer aangeboden in vliegtuigen, treinen en op schepen.

Maar vliegtuigreizigers blijken toegang tot het internet en e-mail minder belangrijk te vinden dan de persoonlijke ruimte, grotere bagage capaciteit en betere ontspanningsmogelijkheden. "Bovendien zegt ruim driekwart van de reizigers dat ze blij zijn in de lucht even niet bereikbaar te zijn," aldus Gartner. "Zelfs op de grond zegt ruim 30 procent geen behoefte te hebben aan WiFi-spots."

Het meest tevreden bleken de gebruikers met de snelheid van de Wifi-verbindingen, het gebruiksgemak en de globale waarde van de technologie. Het minst tevreden waren ze over de prijs en de beperkte beschik baarheid op interessante locaties. De helft van de niet-gebruikers zei echter wel geïnteresseerd te zijn in een WiFi-verbinding in het vliegtuig. Maar de meerderheid is vooral geïnteresseerd in de technologie voor activiteiten die niets met het werk te maken hebben.

Op de grond zegt tweederden van de gebruikers daarentegen dat het interessant was om onderweg tenminste één keer per dag contact te nemen. Maar WiFi is echter niet de enige technologie die gericht is op reizende zakenlui. "Indien 3G-technologieën beginnen door te breken, kan dit in Europa een efficiënter communicatiemiddel worden," aldus Gartner.
"Bovendien kost een 3G-abonnement niet meer dan enkele uren toegang tot een commercieel WiFi-station. Voor occasioneel
gebruik zal WiFi echter voordeliger zijn."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home