Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2005

Economie in de media


De omzet van het kusttoerisme tijdens de maanden juli en augustus dit jaar ligt 4,2 procent lager dan tijdens dezelfde maanden vorig jaar. Dat is bekendgemaakt door Westtoer in Middelkerke. Vooral het dagtoerisme kreeg klappen. Er werden 8,3 procent minder dagjesmensen ontvangen. Het verblijfstoerisme zakte met 2,8 procent. De campings moesten het meest inleveren. Zij zagen hun omzet met 4,8 procent dalen. De verhuur van vakantiewoningen ging 4,2 procent achteruit. De hotels en het sociaal toerisme boekten volgens de onderzoekers met +0,5 en +0,9 procent licht positieve resultaten. De terugval van de omzetcijfers is volgens Westtoer vooral het gevolg van het minder aantal uren zonneschijn. Daardoor vonden minder dagtoeristen de weg naar de kust. In augustus waren dat er 10,9 procent. Over de twee maanden ging het om een terugval van 8,3 procent. Door de daling van het aantal dagtoeristen, daalde ook de omzet van de restaurants met 4,2 procent. De attracties boekten 1,9 procent minder omzet. De weersafhankelijke attracties gingen het meest achteruit.

Tussen januari 2000 en 2004 zijn in het zuidoosten van Europa meer dan 200.000 mensen in de handen van mensensmokkelaars gevallen. Dit staat aldus een rapport dat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag openbaar maakte. De georganiseerde mensenhandel in Europa heeft daarmee alarmerende proporties aangenomen. De meeste mensen worden seksueel misbruikt, tot dwangarbeid gedwongen, opgegeven voor adoptie of gedwongen tot onplezierige werkzaamheden. De IOM heeft in de vier jaar 6255 slachtoffers geholpen, maar volgens de organisatie gaat het slechts om het topje van de ijsberg. In 2004 werd 89 procent van de mensen gered in Albanië, Roemenië, Moldavië, Bulgarije of Kosovo. De meeste slachtoffers zijn Oekraïners.

De landen van de Europese Unie zijn het nog steeds niet eens over een gezamenlijke verklaring aan Turkije met betrekking tot de erkenning van EU-land Cyprus. De ambassadeurs van de lidstaten zijn vrijdagmiddag in een extra vergadering bijeen gekomen, maar Cyprus eiste daar een duidelijker formulering. Op 3 oktober moeten de onderhandelingen met Turkije over lidmaatschap van de Unie beginnen. Turkije blijft echter weigeren Cyprus te erkennen. Het huidige Britse EU-voorzitterschap sleutelt aan een formulering waarin weliswaar geen erkenning wordt geëist voor 3 oktober, maar wel een erkenning voor lidmaatschap - dat kan overigens nog minstens tien jaar duren. Als de diplomaten het ook volgende week niet eens worden, moeten de ministers van Buitenlandse Zaken een extra vergadering beleggen om de knoop door te hakken. Het is overigens zeer onwaarschijnlijk dat het begin van de onderhandelingen met Turkije door de kwestie vertraging oploopt.

Minder dan de helft van de inwoners van New Orleans die verblijven in noodopvangplaatsen in Houston wil terug naar huis. Tweederde van de mensen die een andere woonruimte zoeken, zijn van plan in de Texaanse stad te blijven. In de hele regio rond Houston zijn circa 125.000 evacués uit New Orleans ondergebracht. Van de ondervraagden gaf 43 procent aan terug te willen naar New Orleans, dat circa 500 kilometer van Houston ligt. Iets meer, 44 procent, zei ergens anders te gaan wonen. Slechts een kwart van alle deelnemers aan het onderzoek zei te verwachten dat ze ooit nog in hun oude huis terugkeren. Vele vluchtelingen in de noodopvangplaatsen behoren tot de zwakkere lagen van de Amerikaanse samenleving. Meer dan tweederde is niet verzekerd tegen de schade die de orkaan Katrina bijna drie weken geleden aanrichtte. Slechts enkelen beschikken over spaargeld of kunnen via creditcards geld opnemen. Toch gaf bijna negen op de tien ondervraagden aan dat hoopvol te zijn over de toekomst. Hoewel de helft aangaf somber te zijn over alles wat achter de rug is, zei slechts eenderde angstig te zijn.

Twee toestellen van Onur Air zijn vrijdag op verschillende Turkse luchthavens in problemen gekomen. Er zijn geen gewonden gevallen. In Istanbul belandde een vliegtuig bij de landing door regenval enkele meters buiten de baan, aldus persbureau Anatolië. Het toestel van Onur Air, een Turkse maatschappij, had 123 mensen aan boord. Zij konden zonder noemenswaardige problemen uitstappen. Een woordvoerder van Onur Air noemde de piloot overigens zeer ervaren. Een probleem met de motoren zorgde er vrijdag voor dat Franse passagiers strandden op de luchthaven van Izmir. Na uren vertraging konden zij met een ander vliegtuig verder, bevestigde de woordvoerder van Onur Air. Het is niet de eerste keer dat vluchten van Onur Air niet vlekkeloos verlopen. In mei legden de Nederlandse luchtvaartautoriteiten het bedrijf twee weken lang een vliegverbod op. Ook in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland was Onur Air enige tijd niet meer welkom wegens mankementen aan zijn vliegtuigen.

Het gat in de ozonlaag boven de zuidpool is nu ongeveer 27 miljoen vierkante kilometer groot. Die afmeting komt dichtbij het record van 2003, toen het gat maar liefst 28 miljoen vierkante kilometer telde. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vrijdag laten weten. Het instituut verwacht niet dat het ozongat dit jaar nog groter wordt dan twee jaar geleden. "Het is te vroeg om te zeggen dat de situatie verslechtert," aldus een woordvoerder. Vorig jaar was het gat 20 procent kleiner dan in 2003. Ozon is de laag in de atmosfeer die de aarde beschermt tegen schadelijke zonnestralen die onder meer huidkanker bij mensen kunnen veroorzaken en het klimaat verstoren. De laag, die op ongeveer 15 tot 30 kilometer hoogte ligt, wordt onder andere aangetast door chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's).

Unilever zet zijn diepvriesbedrijf Mora in de etalage. De frituursnacks van Mora bieden onvoldoende schaalvoordelen met de andere bedrijven in Europa, zo heeft het was- en levensmiddelenconcern vrijdag bekendgemaakt. Mora zal beter gedijen onder een nieuwe eigenaar die meer oog heeft voor het merk en de snackmarkt, aldus Unilever. Het concern werd in 1995 eigenaar van het snackbedrijf. Mora heeft fabrieken in Maastricht en Mol. De marketing- en verkooptak zit in Rotterdam en Mol. De onderneming telt ongeveer zeshonderd medewerkers. Unilever liet tevens weten de strategische toekomstmogelijkheden van de andere diepvriesactiviteiten te bekijken. Daarbij worden merken als Iglo, Findus en BirdsEye in elf West-Europese landen tegen het licht gehouden. Unilever wil het onderzoek volgend jaar afronden. Vorig jaar heeft het voedingsconcern zijn diepvriespizza's verkocht aan het Duitse Dr. Oetker.

De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler wil 300 miljoen euro extra investeren in China om zo de plaatselijke productiecapaciteit te verhogen. Zo heeft de autogigant vrijdag bekendgemaakt. Met die extra financiële injectie bedraagt de totale investering van DaimlerChrysler in China 1,5 miljard euro. DaimlerChrysler wil voor de Chinese markt een limousine-model van de Chrysler maken, de 300C. Het werkt daarvoor samen met de lokale constructeur Bejing Automotive Industry Corp (BAIC). Die nieuwe wagens zullen eind 2006 in Peking van de band rollen.

De Vlaamse regering heeft vrijdag het tracé goedgekeurd voor de Oosterweelverbinding, de nieuwe Scheldetunnel plus viaduct (de Lange Wapperbrug) die bedoeld zijn om de Antwerpse ring rond te maken. Er werd gekozen voor het geoptimaliseerd Middentracé dat in een voorlopig Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) werd gegoten. Het dossier wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het tracé sluit de Antwerpse ring met een tunnel onder de Schelde vanop de linker-Schelde-oever (tussen het Sint-Annabos en Blokkersdijk) naar de rechteroever ter hoogte van het kerkje van Oosterweel. Op rechteroever komt er een knooppunt voor de aansluiting met de haven en loopt het tracé verder via een viaduct ten noorden van het Eilandje om dan aan te sluiten op het viaduct van Merksem.

De 500 grootste Limburgse bedrijven zagen hun omzet en nettowinst in 2004 flink stijgen. Toch bleven de investeringen achter en daalde de tewerkstelling. Eén van de oorzaken daarvan is dat de personeelskosten vorig jaar opnieuw stegen.
Een en ander blijkt uit de voorstelling van de twintigste editie van de Top 500 van de Limburgse werkgeversorganisatie VKW-Limburg. In de Top 500 staan de Limburgse bedrijven op basis van hun omzetcijfer gerangschikt. Autoconstructeur Ford in Genk is met een omzet van 2.935 miljoen euro nog steeds het grootste Limburgse bedrijf. Ford is met 5.089 personeelsleden ook nog steeds de grootste werkgever in de provincie. Het staalbedrijf Ugine & ALZ in Genk bekleedt een tweede plaats in de top tien van de Limburgse bedrijven met de grootste omzet en wordt gevolgd door Borealis, Luminus, SKF, Ikea, Tessenderlo Chemie, Power Tools, de Limburgse Vinylmaatschappij en de Euro Shoe Group.

De Belgische Cartamundi Group, gevestigd in Turnhout, kondigde vrijdag een strategische alliantie aan met de Braziliaanse speelkaartenproducent Copag da Amazonia. Cartamundi doet dat door de overname van 50% van het aandelenkapitaal van de Zuid-Amerikaanse marktleider in de sector. Deze operatie laat Cartamundi toe zijn internationale marktpositie te verstevigen en nieuwe Latijns-Amerikaanse markten aan te boren. Daarnaast voegt Cartamundi Group nu ook plastic speelkaarten toe aan zijn gediversifieerde portfolio van speelkaarten, verzamelkaarten en kaarten voor spellen, verduidelijkt de onderneming. Copag de Amazonia, opgericht in 1908, realiseerde in 2004 een omzet van 12,4 miljoen dollar en telt 180 werknemers in zijn hoofdzetel in Sao Paulo, zijn verkoopskantoor en zijn distributiecentrum in Miami (Copag USA) en zijn productievestiging in Manaus, in het Braziliaanse Amazonegebied.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home