Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2005

De Beers ontkent onreglementaire diamantuitvoer


Diamantproducent De Beers ontkent elf jaar geleden grote hoeveelheden diamanten illegaal Zuid-Afrika uitgevoerd te hebben en daarbij de exporttaksen ontdoken te hebben. Daarmee reageert de diamantreus op een onderzoek dat door de Zuid-Afrikaanse overheid is gelanceerd in het kader van een herschikking van de locale diamantindustrie.

Vorige week keurde het Zuid-Afrikaanse parlement een resolutie goed om de trafieken van De Beers te con troleren omdat er aanwijzingen waren rond onreglementaire transacties tijdens de overgangsperiode naar het zwarte bestuur. Daarbij werden
ook vragen gesteld rond uitzonderingen op de exportbelasting. Gary Ralfe, topman van De Beers, benadrukte de verdachtmakingen aan het adres van het concern absoluut te willen ontkennen.

Zowel de insinuaties dat De Beers op een onterecht manier uitzonderingen gekregen zou hebben op de exportbelasting als de uitzonderlijke export van 19 miljoen karaat in aanloop naar de verkiezingen van 1994 werden door Ralfe met klem tegengesproken.

Ralfe wees erop dat de boeken van De Beers aantonen dat de export in 1994 in totaal 11 miljoen karaat omvatten, volledig in de lijn met de productie in Zuid-Afrika en niet veel meer dan de tien miljoen karaat die het jaar daarvoor werden geƫxporteerd. "De Beers is fier te zijn een Zuid-Afrikaans bedrijf te zijn en een groot voorstander van het democratisch Zuid-Afrika," benadrukte Ralfe. Hij voegde er ook aan toe documenten te hebben over de belastingsvoordelen die het concern
gekregen had van de South African Diamond Board.

Zuid-Afrikaanse diamantproducenten krijgen een vrijstelling van vijftien procent op de exportbelasting voor diamanten die aangeboden worden aan locale diamantbewerkers of een diamantbeurs. Door deze uitzondering mogen producenten diamant exporteren en een gelijke hoeveelheid terugbrengen van een type dat door de locale industrie winstgevend kan bewerkt worden.

De Beers verstuurt zijn ruwe Zuid-Afrikaanse diamanten naar Londen, waar ze gecombineerd worden met de productie uit andere landen en als 'Londen Mix' aangeboden aan zichthouders, speciaal geselecteerde diamanthandelaars en bewerkers. De Zuid-Afrikaanse regering wil de huidige regeling echter aanpassen, zodat de locale industrie meer materiaal zouden kunnen bewerken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home