Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2005

Satellieten bestuderen klimaatverandering


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceert volgende maand twee weersatellieten. De ruimtesondes CloudSat en Calipso moeten de structuur van de wolken bestuderen, zodat kan uitgezocht worden hoe die het weer en de klimaatverandering beïnvloeden.

CloudSat en Calipso worden ten vroegste op 26 oktober van Vandenberg Air Force Base gelanceerd met een Delta2-raktet van Boeing. Samen met drie andere sondes die al rond de aarde cirkuleren moeten zij de wetenschappers de eerste driedimentionele beelden van wolken en aerosols bezorgen.

De huidige weersatellieten kunnen alleen door de bovenste wolkenlagen kijken. CloudSat vervoert echter een geavanceerde radar om door de wolken te kijken en zich een beeld te vormen van hun structuur. Calipso heeft een instrument aan boord om aerosol-deeltjes op te sporen en hen te onderscheiden van wolkendeeltjes.

David Winker, projectleider van Calipso, benadrukte dat de huidige wolkenstudies zich richten op individuele wolken. "De nieuwe missie zal echter een globaal beeld van wolkenformaties kunnen vormen en kunnen leiden tot betere prognoses voor het weer en het klimaat," benadrukte hij.

CloudSat en Calipso worden beheerd door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home