Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2005

Branson wil raffinaderij bouwen


Richard Branson is van plan om met de Britse regering te praten over de bouw van een nieuwe olieraffinaderij, een project dat hij zou willen financieren. De topman van Virgin Atlantic vertelde de Britse omroep BBC dat hij immers wil besparen op de brandstofrekening van zijn bedrijf. De voorbije twee jaar zou die rekening met 600 miljoen pond zijn gestegen.

Branson vertelde dat er een enorm tekort is aan raffinaderijen en voegde er aan toe van plan te zijn er zelf ééntje te willen bouwen. "Raffinaderijen zijn bijzonder duur en ik doe dit niet met het allergrootste plezier, maar er is in de wereld nu eenmaal een enorm tekort aan raffinaderijen," stelde hij.

Branson wees erop dat de raffinaderijen op volle capaciteit draaien, maar dat de oliemaatschappijen geen nieuwe eenheden meer bouwen. "We moeten een team vormen om te proberen tenminste één nieuwe installatie te bouwen," voerde hij aan.

De brandstofrekeningen van Virgin Atlantic en Virgin Express zijn volgens Branson inmiddels opgelopen tot 750 miljoen pond per jaar. "Indien we die rekening een klein beetje konden verminderen, zou dat voor ons en onze klanten een bijzonder groot verschil maken," benadrukte hij. "Indien we de westerse regeringen ertoe kunnen brengen om uit te zoeken hoe we dat kunnen oplossen, kunnen we heel wat bereiken."

Branson stelde dat het vier jaar duurt om een raffinaderij te bouwen, maar stelde dat hij ook naar een middel aan het zoeken was om olie te winnen. "De westerse regeringen zouden zo vlug mogelijk een tiental raffinaderijen moeten bouwen, om een tegengewicht te vormen voor de oliemaatschappijen en de Opec, die de petroleumprijzen hoog houden," voerde hij aan.

De Opec is volgens Branson een illegaal kartel dat rustig zijn gang kan gaan, aangezien toch niemand het voor de rechtbank daagt. "Zij troepen samen om de prijzen hoog te houden," voerde hij aan. "De westerse wereld zou daar moeten tegen ingaan. Indien er 20 miljard dollar opzij gezet zou worden om tien raffinaderijen te bouwen, zouden de olieprijzen snel opnieuw beginnen te zakken."

De oliemaatschappijen zijn zich daarvan volgens Branson maar al te goed van bewust en zijn niet van plan om geld te investeren in de bouw van extra raffinaderijen, die vervolgens de prijs zouden doen dalen. "Als vrije marktspelers hoeven zij zoiets ook niet te doen, maar regeringen zouden moeten ingrijpen zodat er iets aan de situatie verandert," meende de Virgin-topman.

Tenslotte deed Branson nog een oproep naar de regeringen om bedrijven te stimuleren om brandstofvriendelijke vliegtuigen en treinen te kopen en belastingsverlagingen toe te kennen aan bedrijven die energiebesparende hybride auto's produceren. "Het zou veel nuttiger zijn brandstof-onvriendelijke luchtvaartmaatschappijen extra te belasten dan alle maatschappijen te belasten op de brandstof die ze gebruiken," benadrukte hij nog.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home