Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Heeft Tbilisi veel te danken aan George W. Bush?


Heeft de Amerikaanse president George W. Bush gezorgd voor een heropleving van de economie van Georgië. Volgens de krant The Christian Science Monitor is de Georgische hoofdstad Tbilisi sinds het het bezoek van Bush eerder dit jaar grondig veranderd en begint het zakenleven er duidelijk op gang te komen.

Het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Tbilisi in mei van dit jaar zorgde er volgens CSM-journalist Daria Vaisman voor dat de hele stad opgefrist werd. "Maar in tegenstelling tot de voorspelling van een aantal cynici, heeft de regering ook na het vertrek van de Amerikaanse president die inspanningen verder gezet," merkt hij op.

Op het Plein van de Republiek wordt ook aan het Iveria gewerkt. Ooit was het een luxe-hotel, maar tot vorig jaar werd het gebruikt als tijdelijk onderkomen voor Georgische vluchtelingen uit Abkhazië en Zuid-Ossetië. Nu wordt het gebouw echter gerestaureerd, waarbij men het in zijn oude glorie wil herstellen.

"Tbilisi verwacht niets minder van president Mikheil Saakashvili, die er de voorkeur aan geeft om alles grootschalig aan te pakken sinds hij in 2003 de macht heeft overgenomen van zijn voorganger Eduard Shevardnadze," voert Vaisman aan.

Maar het is volgens Vaisman een teken dat het zakenleven in Georgië stilaan begint op te duiken. "Tot voor kort waren zakenlui heel terughoudend met het plaatsen van advertenties, want dat bracht hen niets dan problemen, vooral in de vorm van belastingsinspecteurs," voert hij aan.

Maar met een nieuwe belastingswetgeving, met inbegrip van een beperkte financiële amnestie en belastingsverlaging voor kleine bedrijven, zijn ondernemers volgens Vaisman weer bereid om uit te breiden en te investeren. "De rest van Georgië is arm gebleven, maar Tbilisi is aan een opwaartse beweging bezig," stelt hij.

Dat uit zich in luxueuze buildings die elke maand oprijzen, terwijl ook luxegoederen overal in Tbilisi te verkrijgen zijn. "Bovendien is ook het tekort aan elektriciteit aan water en elektriciteit veel minder frequent dan vroeger," voert Vaisman aan. "Ook de reclamewereld kent een duidelijke bloeiperiode."

Maar niet iedereen is onverdeeld gelukkig met die evolutie. Vele Georgiërs stellen dat de prijzen sinds juni zijn verdubbeld, maar dat de weddes grotendeels ongewijzigd zijn gebleven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home