Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Belgen kiezen Frankrijk voor wintervakantie


Wie dit jaar op skivakantie gaat naar Frankrijk, loopt grote kans om daar landgenoten tegen het lijf te lopen. Uit een enquête van Test Aankoop is immers gebleken dat Frankrijk voor de Belgische skiliefhebber de favoriete winterbestemming is. Voor andere wintervakanties wordt staat echter ook Oostenrijk in vet gedrukt op de wegenkaart van de Belg.

Uit de enquête van Test Aankoop blijkt dat 15 procent van de Belgen de voorbije twee jaar een wintervakantie in de bergen doorbracht. Twee op drie daarvan gaat ook echt om te skiën. "De meeste doen dat het liefst in familieverband, ofwel eerder in gezelschap van vrienden dan alleen met de partner," stipt Test Aankoop daarbij aan. "Groepsvakanties zijn bij de Belgen minder in trek."

Met een marktaandeel van 41,6 zijn de Franse Alpen de absolute trekpleister voor de Belgische wintertoerist. Daarna volgen Oostenrijk (25,9 procent), Zwitserland (9,8 procent), Italië (9,4 procent), Duitsland (5,6 procent), Portugel (3,2 procent) en Spanje (0,3 procent). Een skivakantie duurt voor een Belg dikwijls van een week tot tien dagen. Dat is langer dan Zuid-Europese skiliefhebbers.

"Een verklaring is wellicht dat ze zich verder moeten verplaatsen," menen de onderzoekers. Ook wie een minder actieve wintervakantie plant, gaat voor een week op stap, maar ook lange weekends staan op het programma. In dat geval wordt het dikwijls een romantisch uitstap met twee of een gezinsvakantie.

Voor zijn overnachting kiest de Belgische wintertoerist in de meeste gevallen voor een hotel, zeker in Italië, Oostenrijk en Duitsland. "Wat zijn hotelverblijf tot een succes maakt, zijn vooral de netheid, de vriendelijkheid van het personeel en de kwaliteit van het eten," aldus Test Aankoop. "Aan een zwembad, sportfaciliteiten en goede informatieverstrekking hecht hij minder belang."

Verder wordt door skiërs ook vaak een huisje of een appartement gehuurd, vooral in Frankrijk of België. Jeugdherbergen en bed&breakfast zijn bij de Belgische wintertoerist minder populair. Voor andere wintervakanties komt een bed&breakfast wel gemakkelijker in aanmerking. Vakantiedorpen zeggen de Belgische toerist echter weinig. Vier procent van de Belgische toeristen hebben een tweede verblijf in een skigebied.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home