Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Amerikaanse bedrijven meer broeikas-bewust


Hoewel de Verenigde Staten aan het bedrijfsleven officieel geen verplichting heeft opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zijn veel Amerikaanse bedrijven zich daarop toch aan het voorbereiden. Dat blijkt
uit een onderzoek van het Britse Carbon Disclosure Project (CDP) bij de grootste bedrijven van de wereld.

De organisatie stuurde de voorbije drie jaar enquêtes naar grote bedrijven, waarbij gevraagd werd hoeveel broeikasgassen ze produceerden en hoe ze van plan waren het probleem aan te pakken. De antwoorden leverden CDP de grootste databank van de wereld op van de uitstoot van broeikasgassen door het bedrijfsleven.

Chris Davis, hoofd klimaatverandering bij het gespecialiseerde advocatenkantoor Goodwin Procter in Boston, stelde dat de CDP-enquête Amerikaanse bedrijven ertoe gebracht heeft de opwarming van de aarde en hun uitstoot van broeikasgassen ernstig te nemen. "Bovendien willen ze niet achter blijven bij andere bedrijven, die wel maatregelen nemen," benadrukte hij.

Uit de enquête bleek dat steeds meer Amerikaanse bedrijven emissie-plannen beginnen op te stellen. "Dat kan verschillende redenen hebben," aldus het CDP. "Een aantal bedrijven hebben vestigingen in andere landen die het Kyoto-verdrag wel ondertekend hebben. Andere bereiden zich voor op een eventuele regelgeving in de Verenigde Staten of zijn bevreesd voor
2012, wanneer de Kyoto-normen ook uitgebreid worden tot de ontwikkelingslanden."

Microsoft werd genoemd als een voorbeeld van een bedrijf dat door de CDP-enquête een andere politiek is gaan voeren."Vorig jaar gaf het bedrijf toe zijn emissies niet te meten, aangezien het geen vestigingen heeft die direct bijdragen tot het produceren van broeikasgassen," aldus het CDP. "Maar dit jaar meldde Microsoft dat het aan een broeikasgas-inventaris werkte."

"Bedrijven zoals Microsoft kunnen veranderen en zij doen dat ook," benadrukte CDP-directeur Paul Dickinson. "Ook General Electric, Duke Energy en Exelon zijn voortrekkers in de toepassing van milieuvriendelijker technologieën en oplossingen."

Uit de recente cijfers bleek dat de ondervraagde bedrijven jaarlijks 2,9 miljard ton broeikasgassen uitstoten. "Een dergelijke hoeveelheid zal niet vlug verhandelbaar zijn op de emissie-markt, maar in Europa wordt daarop een waarde geplakt van meer dan twintig euro per ton," aldus het CDP. "Broeikasgassen worden dan ook financieel een steeds belangrijker element.
De handel in broeikasgassen kan in de toekomst de rentabiliteit van bedrijven grondig beïnvloeden."

Uit het onderzoek bleek verder dat slechts dertien procent van de bedrijven een reductie in de uitstoot van hun broeikasgassen hadden gerealiseerd. De resultaten van het onderzoek kunnen trouwens nagelezen worden op de website www.cdproject.net.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home