Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Chinese groei doet ook echtscheidingen stijgen


De explosieve Chinese economie heeft voor de maatschappij van het land enkele opmerkelijke consequenties. Zo blijkt onder meer dat die groei gepaard gaat met een opvallende stijging van het aantal echtscheidingen. Dat is volgens analisten een duidelijk teken dat de Chinese maatschappij grondige veranderingen ondergaat.

"Tot onlangs waren scheidingen in de communistische maatschappij van China een zeldzaamheid," benadrukt de Britse omroep BBC. "Koppels die wilden scheiden, hadden daarvoor de toelating nodig van hun werkeenheid. Een toestemming werd echter bijna nooit gegeven."

Twee jaar geleden begonnen die regels echter te veranderen. Koppels die het niet meer zien zitten, kunnen sindsdien terecht bij hun community-centrum en indien beide partijen akkoord zijn, is de scheiding tien minuten later een feit. De kosten bedragen welgeteld één dollar.

"Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal echtscheidingen het voorbije jaar met twintig procent is gestegen," stipt de BBC aan. "Op twaalf maanden tijd ging meer dan anderhalf miljoen Chinese echtparen uit elkaar. Bovendien lijkt die trend ook geen spoor van vertraging te tonen."

Een scheiding werkt ook in China minder stigmatiserend. Vroeger was ook dat een reden om twee keer na te denken vooraleer de echtelijke staat te verlaten. "De Chinese maatschappij is vandaag veel toleranter," vertelde een gescheiden vrouw aan de Britse omroep. "Ze laat het individu nu toe om een persoonlijke keuze te maken.

Maar China-kenners stellen dat China ook emotioneler is geworden. "Kranten en tijdschriften vullen hele kolommen met verhalen over liefde en hartepijn," merken ze op. "Het televisieprogramma 'China Style Divorce', met alle bijhorende tranen en emoties, was vorig de populairste show van het land."

De Chinese overheid begint zich volgens de BBC zorgen te maken over de trend en heeft inmiddels een campagne gelanceerd waarbij aan echtparen gevraagd wordt goed na te denken vooraleer de stap naar de scheiding gezet wordt. Maar veel aarde aan de dijk blijkt dit niet te brengen.

"Sommigen maken zich bezorgd dat echtscheidingen een negatieve impact zullen hebben op onze maatschappij," vertelde Xu Anqi, professor sociologie aan de Shanghai Academy of Social Science. "Maar dat is nergens voor nodig. Ook in de Verenigde Staten ligt het aantal echtscheidingen bijzonder hoog. Maar dat betekent niet dat de Amerikaanse maatschappij onstabiel is."

Hij voegde er aan toe dat het aantal Chinese echtscheidingen het laagste lag tijdens de Culturele Revolutie. "Maar dat was de meest onzekere periode uit de hedendaagse Chinese geschiedenis," voerde Anqi aan. "Dat was een periode van complete chaos."

Relatietherapeut Shu Xin - zijn adviezen over gezin en relaties kosten 20 dollar per uur - uit Shanghai ziet echter wel problemen opduiken aan de horizon. "Een aantal huwelijksexperts stellen dat een scheiding even erg is als een gevangenisstraf van acht jaar," stelde hij. "Het brengt de gezondheid schade toe en treft de kwaliteit van het leven van het individu."

De vloedgolf aan echtscheidingen betekent volgens de BBC echter veel meer dan koppels die nu gemakkelijker uit elkaar kunnen gaan. "Het fenomeen weerspiegelt een veel dieper liggende verandering in de Chinese maatschappij," aldus de Britse omroep.

Er wordt op gewezen de de jongere Chinese generatie niets anders gekend heeft dan groei en welvaart. "Daarvan willen ze op hun eigen manier van genieten," stelt de BBC. "In tegenstelling tot hun ouders, zijn ze niet bereid om opofferingen te brengen voor de partij of de staat. Hun privéleven is voor een grotere prioriteit."

Opgemerkt wordt dat het sociale landschap van China aan het veranderen is. "Er zijn veel minder zekerheden. De oude orde, met zijn vaste regels, is aan een snel tempo aan het verdwijnen," benadrukt de BBC. "Maar de nieuwe waarden die in de plaats moeten komen, moeten nog vaste voet aan grond krijgen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home