Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2005

Economie in de media


Amerikaanse wijnen die op een niet-traditionele manier zijn geproduceerd, mogen binnenkort ongehinderd de Europese markt op. In ruil stellen de Verenigde Staten paal en perk aan het gebruik van Europese wijnbenamingen zoals Burgundy (Bourgogne), Champagne en Port. Na jaren onderhandelen hebben de EU en de VS een voorlopig akkoord gesloten over de wederzijdse wijnhandel, zo heeft de Europese Commissie donderdag aangekondigd. Momenteel moeten Amerikaanse wijnbouwers voor elke nieuwe productiemethode die ze bedenken, toestemming vragen voordat ze het product mogen verschepen naar Europa. In het akkoord komt daar een einde aan en accepteert de Europese Unie automatisch Amerikaanse wijnen waaraan bijvoorbeeld water of fruitextracten zijn toegevoegd of waarvoor een andere filtermethode is gebruikt. De EU had als eis dat de Amerikanen helemaal zouden afzien van het gebruik van Europese wijnbenamingen, maar dat vond Washington veel te ver gaan. Afgesproken is dat de VS het bestaande gebruik van de namen Port, Champagne en dergelijke toelaat, maar nieuw gebruik verbiedt. Het Amerikaans Congres moet daarmee nog instemmen. De VS importeert jaarlijks voor zo'n 2 miljard euro aan wijn uit Europa, omgekeerd gaat het om 400 miljoen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland praten later donderdag (lokale tijd) in New York met de Iraanse president Ahmadinejad over diens nucleaire programma. De drie Europese bewindslieden spraken eerder op de dag met hun Iraanse collega. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer zei eerder dat secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties de ontmoetingen had geregeld. Ze hebben plaats in de marge van de VN-top in New York. Kort daarvoor had de Franse premier De Villepin al gezegd dat er nog steeds ruimte voor onderhandelingen is vóór de nucleaire kwestie wordt doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden gedreigd de zaak door te verwijzen als Iran vasthoudt aan zijn beslissing om door te gaan met de verrijking van uranium, waardoor nucleaire brandstof ontstaat. Teheran heeft eerder deze maand gezegd er niet over te piekeren om de verrijking te staken, maar de EU blijkt nu toch ruimte te zien voor discussie. Ahmadinejad heeft eerder deze week beloofd met nieuwe voorstellen te komen in zijn toespraak die hij tijdens de VN-top in New York zal houden. Fischer liet donderdag weten dat de Iraanse positie constructief moet zijn.

De beroepsbevolking van Rusland zal 42 procent slinken in de periode tussen 2001 en 2020 door de negatieve ontwikkeling van de gezondheid en de levensverwachting. Dat stelt de Russische Academie van Medische Wetenschappen in een rapport. Het zijn vooral de arbeidsomstandigheden die gevaarlijk of funest zijn voor de Russische werknemers. Het overlijdingspercentage door ongelukken, vergiftiging en traumatische incidenten is bij de Russische beroepsbevolking 4,5 keer groter dan in de landen van de Europese Unie. Ruim 3,6 miljoen Russische werknemers in de industrie, de bouw, het transport en de communicatie zijn aan de slag met te grote hoeveelheden stof of gassen op de werkvloer. Nog eens 2,5 miljoen Russen werken met geluidsoverlast, terwijl een half miljoen werkenden te kampen heeft met te veel trillingen op hun werkplek. In 2001 lag de omvang van de beroepsbevolking van Rusland al 12 procent onder het niveau van 1990. In 2001 telde Rusland 144,8 miljoen inwoners van wie er 87,3 miljoen tot de beroepsbevolking werden gerekend.

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft in het eerste halfjaar minder verlies gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies nam met 18 procent af tot 87 miljoen pond (134 miljoen euro). Dat maakte Eurotunnel donderdag bekend. De directie liet weten dat het bedrijfsresultaat met 19 procent omhoog is gegaan naar 74 miljoen pond (114 miljoen euro). De omzet bij zowel het vervoer van auto's op de trein als het gewone vracht- en passagiersvervoer ging omhoog naar respectievelijk 146 miljoen en 117 miljoen pond. Het Frans-Britse Eurotunnel werd in 1987 opgericht als beheerder van de tunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Sinds de opening van de tunnel in 1994 kijkt het bedrijf tegen een torenhoge schuld aan die tijdens de bouw is ontstaan.

Zanger Tom Waits gaat een proces beginnen tegen General Motors en een Duits reclamebureau omdat in reclamespotjes voor Opel in Europa gebruik gemaakt wordt van een stem die heel erg op de zijne lijkt. Waits zelf weigerde mee te werken aan de campagne van het reclamebureau McCann Erickson. De spotjes met de 'soundalike' van Waits zijn de afgelopen maanden uitgezonden in Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen. Volgens Waits en zijn advocaten wordt met de reclamecampagne van Opel inbreuk gemaakt op de persoonlijke rechten die hij heeft op zijn stemgeluid. McCann Erickson zegt dat na overleg met Waits in mei de geluidsfragmenten reeds zijn aangepast, maar vooor de maker van onder meer het Grammy winnende album Bone Machine, is dat onvoldoende. Waits eist een niet bekend gemaakt bedrag aan schadevergoeding en stopzetting van de Opel-campagne.

De Vlaamse regering zal volgende week vrijdag vier beslissingen nemen om de crisis in de zeevisserij te temperen. Financiële steun is daar nog niet bij. Daarvoor wil minister-president Yves Leterme de begrotingsbesprekingen afwachten. En vooral afwachten hoeveel geld Europa kan bieden. Leterme heeft woensdag en donderdag de eurocommissaris voor visserij Joe Borg ontvangen in Oostende en Zeebrugge. Zij zijn het erover eens dat de zeevisserij in een structurele crisis zit, die met de hoge olieprijzen enkel duidelijk zichtbaar wordt. Compensaties voor de olieprijs staan dan ook niet op het programma, wel ingrepen om de sector diepgaand te herstructureren. Volgende week vrijdag zal de Vlaamse regering beslissen om vissers toe te staan met een hoger motorvermogen te vissen, zodat ze dat efficiënter kunnen doen. Ook komen er drie ingrepen om beter gebruik te kunnen maken van de vangstquota die België krijgt toegewezen van 'Europa'. Zo moet ondermeer beter vermeden worden dat vangstquota in handen komen van Franse of Nederlandse vissers. De Europese Commissie van haar kant zet haar subsidiepot (EU-visserijfonds) open voor vissers die energiezuiniger motoren of voor vissers die op energiezuiniger vistechnieken willen overschakelen. Volgens Leterme liggen in dat laatste kansen voor Belgische vissers, die dikwijls de boomkorf-techniek hanteren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home