Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 15, 2005

Containervervoer binnenvaart verdrievoudigd


Op nauwelijks vijf jaar is het containervervoer op de Vlaamse binnenwateren bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV). Dat loopt volgens de organisatie opmerkelijk parallel met de maatschappelijke onvrede over het containertransport langs de weg.

"In nauwelijks vijf jaar tijd is het containervervoer op de binnenwateren bijna verdrievoudigd," merkt de PBV daarbij op. "De spectaculaire groei van het containervervoer per binnenschip is een recente ontwikkeling die parallel loopt met de maatschappelijke onvrede over containertransport langs de weg."

Een toenemend aantal bedrijven uit het Antwerpse brengen hun containers naar overslagplaatsen in het hinterland, zoals Willebroek en Meerhout. Van daaruit worden ze per binnenschip verder getransporteerd naar maritieme terminals. "Bedrijfszekerheid en voorspelbaarheid van aankomsttijd is daarbij van doorslaggevende betekenis," merkt PBV op.

Daarbij wordt erop gewezen dat de voorbije jaren langs rivieren en kanalen een netwerk van containerterminals is ontstaan. "Die worden op vaste uren en volgens vaste tijdsschema's bediend met geregelde lijndiensten van binnenschepen," verduidelijkt de organisatie. Dit netwerk is ook nauw verweven met de maritieme terminals in de zeehavens.

Het belang van de binnenvaart voor de vier Vlaamse zeehavens nam in de eerste jaarhelft nog verder toe. De binnenvaarttrafiek in de zeehavens vertegenwoordigt nu 46,3 procent van het volume aan maritiem vervoer.

In de eerste helft van 2005 werden op de Vlaamse binnenvaartterminals 225.505 TEU overgeslagen. Dat is 18,6 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar en 182,4 procent meer dan in de eerste jaarhelft van het jaar 2000. De stijging met tijdens het voorbije halfjaar volgt dezelfde trendlijn van de vorige jaren.

In de Vlaamse zeehavens groeit de binnenvaart ook sterker dan het maritiem vervoer. In de eerste zes maanden stegen de
maritieme trafieken met 4,8 procent tot 111,7 miljoen ton, terwijl de binnenvaart in de Vlaamse zeehavens met 5,5 procent toenem tot 51,8 miljoen ton.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home