Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2005

Consortium kiest sites voor nieuwe VS-kerncentrales


Nucleaire vestigingen in Mississippi en Alabama komen in aanmerking voor de bouw van een nieuwe Amerikaanse kerncentrale. Dat is bekend gemaakt door een consortium van acht energiebedrijven twee reactorconstructeurs. Het project zou moeten leiden tot de bouw van de eerste nieuwe kerncentrale in de Verenigde Staten in dertig jaar tijd.

Het consortium Nustart Energy Development stelt dat de nieuwe kerncentrale best zou gebouwd worden op de Entergy-site in Port Gibson (Mississippi) of op de site van de onafgewerkte Bellefonte-reactoren van de Tennessee Valley Authority in Scottsboro (Alabama).

Met dit bericht benadrukt het consortium volgens het persbureau Associated Press de intense interesse van de Amerikaanse
elektriciteitsproducenten in de bouw van een nieuwe reactor om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan elektriciteit. "De Verenigde Staten hebben deze moderne nucleaire centrales nodig," benadrukte Marilyn Kray, voorzitter van Nustart en directeur van Exelon, de grootste uitbater van nucleaire centrales in de Verenigde Staten. "We moeten minder afhankelijk worden van ingevoerde buitenlandse energie."

In 1973 werd de laatste Amerikaanse kerncentrale in gebruik genomen en na het ongeval in de centrale van Three Mile Island in Pennsylvania (1979) zakte de interesse weg. "Maar de voorbije jaren zijn nucleaire centrales efficiƫnter en winstgevender geworden," voert Associated Press aan. Het Amerikaanse Congres heeft de sector onlangs nieuwe subsidies toegekend om de constructie van nieuwe reactoren te promoten.

De sector heeft inmiddels uitgezocht hoe snel de bouw van een nieuwe reactor zou kunnen goedgekeurd worden door de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC). Er is nog geen beslissing gevallen, maar de betrokken bedrijven hebben al gezegd dat ze tegen 2010 een nieuwe reactor zouden willen bouwen.

Bij de bouw van een nieuwe centrale zou er worden gekozen uit drie ontwerpen, ingediend door Westinghouse, General Electric en het Franse Areva. Nustart zou in Port Gibson kiezen voor General Electric en in Scottsboro voor Westinghouse.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home