Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2005

Luchthaven-computers zijn informatie-goudmijn

Internet-terminals op luchthavens zitten vol met vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Dat blijkt uit een onderzoek van netwerk-beveiliger Scanit uit Dubai. De onderzoekers stellen dat zakenlui die terminals blijkbaar gebruiken als een huiscomputer, waardoor vertrouwelijke gegevens en e-mails voor iedereen open en bloot liggen.

In plaats van gebruik te maken van een e-mailservice van het web - zoals hotmail, yahoo of gmail - te gebruiken en paswoord en andere gegevens achteraf te wissen, blijken veel zakenlui volgens de onderzoekers ook hier Outlook Express om e-mails te versturen.

"Maar Outlook Express draait in vele gevallen niet op die terminals, waardoor de boodschappen automatisch in de outbox terecht komen en daar tot op het einde van de tijden aanwezig blijft nadat de gebruiker het bericht heeft willen versturen," voert Scanit aan. "Zelfs wanneer Outlook wel draait, komen de berichten terecht in de map met verzonden berichten. Het resultaat is hetzelfde."
Scanit stelt dat verondersteld zou kunnen worden dat de gebruikers dit gevaar beseffen, maar voegt er aan toe dat de praktijk heel anders uitwijst. De onderzoekers stellen allerhande berichten teruggevonden te hebben, gaande van berichten aan maitresses tot documenten over miljoenen-contracten en offertes. Sommige gebruikers zijn wel zo alert om gebruikte documenten te deleten, maar vergeten vervolgens de prullenmand leeg te maken.

Dit maakt dergelijke computers volgens Scanit tot een echte goudmijn voor figuren met kwaadwillige bedoelingen. Bovendien wijzen ze erop dat de veiligheid van deze terminals meestal veel te wensen overlaat, wat het gevaar voor het lekken van gevoelige informatie nog vergroot.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home