Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2005

Economie in de media


De olieproductie in de de Golf van Mexico ligt nagenoeg stil. Donderdag werden in totaal nog eens 136 boorplatforms in het gebied tijdelijk gesloten. Daarmee komt het aantal ontruimde platforms op 605 van de 819 bemande platforms. Dat bleek donderdagavond uit gegevens van de Amerikaanse overheidsdienst Minerals Management Services (MMS). De totale dagelijkse olieproductie in de Golf van Mexico is nu voor 91,9 procent stilgelegd. Dit komt overeen met een dagelijkse productie van 1,38 miljoen vaten op een totale dagelijkse productie van ongeveer 1,5 miljoen vaten. De gasproductie in de Golf van Mexico ligt voor 66 procent stil. Op woensdagavond bedroeg de stilgelegde olieproductie nog iets meer dan een miljoen vaten per dag. Dat kwam overeen met 73,1 procent van het totaal. De productie van aardgas was op woensdagavond met 47 procent afgenomen.

Ongeveer 370 miljoen Chinezen pakken in de eerste week van oktober auto, trein of vliegtuig voor een bezoek aan familie en vrienden. De massale uittocht in het land waar 1,3 miljard mensen wonen is het gevolg van de viering van de Dag van de Volksrepubliek, formeel op 1 oktober. Sinds 2000 heeft Peking de viering van drie nationale feestdagen, zoals de Dag van de Volksrepubliek verlengd van drie dagen naar een week. Deze zogeheten gouden weken zijn voor honderden miljoenen Chinezen reden op pad te gaan. De drukte op de wegen en op het spoor neemt elk jaar toe tijdens deze vakantieweken. Steeds meer Chinezen kunnen zich een auto veroorloven of lange treinreizen. Volgens het Chinese persbureau Xinhua heeft het ministerie van Transport voor de komende feestweek 220 observatieposten voor verkeersinformatie en hulpverlening ingericht langs de grote doorgaande wegen in het land. Dat zijn er zeventig meer dan een jaar geleden. De uittocht leidt overigens elk jaar steevast tot grote verkeersongelukken waardoor talrijke doden vallen.

Het hoger beroep van de Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski tegen zijn gevangenisstraf van negen jaar voor onder meer fraude en belastingontduiking is afgewezen. De rechtbank reduceerde wel de strafperiode met een jaar tot acht jaar. De rechtbank reduceerde de gevangenisstraf met een jaar omdat een van de relatief lichtwegende aanklachten tegen de olietycoon werd verworpen. Chodorkovski moest na afloop direct naar de gevangenis. Hij zwaaide en lachte naar zijn medestanders toen hij werd afgevoerd. Met de uitspraak komt een einde aan de bezwaarprocedure van de oprichter en ex-topman van Russische olieconcern Yukos tegen zijn gevangenisstraf. Chodorkovski wilde in december meedoen met de tussentijdse verkiezingen voor het Russische parlement, de Doema. Zolang zijn veroordeling niet was bevestigd, kon hij zich registreren voor deelname. Door de bevestiging van het vonnis is hij nu uitgesloten. De 42-jarige Chodorkovski heeft altijd beweerd dat hij om politieke reden is opgesloten. De olietycoon had plannen om een politieke partij op te richten die tegen de regering van president Poetin is gekant. Om dit te voorkomen, heeft het Kremlin hem op laten sluiten, aldus Chodorkovski. Zijn onderneming Yukos, ooit het grootste olieconcern van Rusland, is min of meer ontmanteld door de Russische autoriteiten.

Bankverzekeraar Fortis is niet van plan een vijandig bod te doen op zijn Frans-Belgische branchegenoot Dexia. Dat heeft bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron donderdag gezegd. Dexia had eerder op de dag laten weten geen heil te zien in een overname door zijn grotere Belgisch-Nederlandse concurrent. "Het was voor mij een grote verrassing. Ik betreur het dat hun reactie negatief is," zei Votron. Fortis heeft Dexia recent benaderd om de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken, bevestigde Dexia donderdag. Het concern maakte tegelijk duidelijk hier niets in te zien. De avances van Fortis stroken niet met de eigen belangen van Dexia en zijn aandeelhouders, aldus de top van het bedrijf. "In deze context is een samenwerking niet opportuun." Een woordvoerder van Dexia had woensdag nog ontkend dat er contact was geweest met Fortis.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines schrapt wereldwijd 7000 tot 9000 banen, ofwel 17 procent van het totale personeelsbestand. De banenreductie moet tegen het einde van 2007 zijn afgerond. Ook verlaagt het bedrijf de lonen van bijna alle medewerkers met 7 tot 10 procent. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. Met het plan wil Delta Air Lines jaarlijks nog eens 3 miljard dollar besparen. Een eerder gepresenteerd kostenbesparingsprogramma moet de jaarlijkse kosten al met 5 miljard dollar drukken tegen 2006. Volgens topman Gerald Grinstein is de drastische maatregel nodig om Delta op de korte termijn te redden, zodat het bedrijf ook op de lange termijn kan overleven. Delta vroeg tegelijkertijd met branchegenoot Northwest Airlines op 14 september uitstel van betaling aan. De luchtvaartondernemingen worstelen met de hoge brandstofprijzen en de felle concurrentie op de Amerikaanse luchtvaartmarkt. Naast de ontslagen gaat het bedrijf ook bezuinigen op de salarissen van het personeel. Het aantal toestellen moet voor het einde van volgend jaar met meer dan tachtig stuks zijn gereduceerd. Delta heeft in totaal 52.000 werknemers en is de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. Vorig jaar maakte het bedrijf een recordverlies van 5,2 miljard dollar.

Een federale rechter in New York heeft een reeks van schikkingsvoorstellen voor de megafraude bij het voormalige Amerikaanse telecomconcern WorldCom goedgekeurd. De overeengekomen schadeloosstellingen voor gedupeerde beleggers bedragen in totaal 3,6 miljard dollar. De rechter zei dat de regelingen van historische proporties zijn. In totaal komen 830.000 mensen en instellingen in aanmerking voor een schadevergoeding van onder andere voormalige WorldCom-bestuurders, investeringsmaatschappijen en accountantsbureaus. WorldCom vroeg in 2002 uitstel van betaling aan, toen bleek dat er boekhoudfraude ter waarde van 11 miljard dollar bij het telecomconcern was gepleegd. Volgens de autoriteiten is de fraudezaak bij WorldCom de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. Bernard Ebbers, de topman van WorldCom ten tijde van de boekhoudfraude, werd in juli tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol in de affaire. In 2004 trof de Amerikaanse bank Citigroup een regeling met gedupeerde WorldCom-beleggers ter waarde van 2,6 miljard dollar. In maart van dit jaar ging de zakenbank JP Morgan Chase akkoord met een schikking van 2 miljard dollar.

De handel in doping in Europa is in handen van de georganiseerde misdaad en de maffia. Dat heeft Sandro Donati, onderzoekshoofd van het Italiaanse Olympisch Comité bekendgemaakt. Donati zegt bewijzen te hebben dat criminele organisaties sporters bevoorraden en dat dit een zee lucratieve zaak is. Volgens de Italiaanse politie is vorig jaar drie ton aan lichaamsstimulerende middelen door heel Europa verscheept. De exacte marktwaarde is onbekend maar Donati schat dat alleen al in Italië alleen al voor 100 miljoen euro is verhandeld. Vorig jaar onderschepte de Italiaanse politie 900.000 pakketjes met illegale substanties, tegen 10.000 in 2003. Er werden in totaal 115 mensen gearresteerd, onder wie doctoren, apothekers en fitnessinstructeurs. Volgens de cijfers van Donati is tussen 1997 en 2000 het aantal verkochte EPO-capsules verdubbeld. Dit terwijl het aantal nierpatiënten, waar het middel oorspronkelijk voor was bedoeld, ongeveer gelijk is gebleven. De Italiaanse politie schat in dat in totaal 0,5 procent van alle stimulerende middelen wordt ontdekt. Het totaal dat rond circuleert moet dus extreme proporties aannemen.

Nieuwsgierige Amerikaanse toeristen mogen volgende maand voor het eerst in drie jaar weer een kijkje nemen in Noord-Korea. Slechts twee keer eerder in 1995 en 2002 mochten Amerikanen het communistische land aandoen. Beide keren viel het samen met de Arirang Massa Spelen, een enorm evenement waar circus en gymnastiek worden gecombineerd. Ook dit jaar staan de Spelen weer op het programma. Volgens de Britse organisator van de reizen, Nick Bonner van Koryo Tours, kwam de toestemming als een grote verrassing. De organisatie kreeg het groene licht nadat het zeslandenoverleg over het nucleair programma van Noord-Korea met succes waren afgesloten. Het in economisch opzicht in zwaar weer verkerende Noord-Korea probeert recent meer toeristen te trekken.

Vijf procent van de Nederlandse internetters betaalt altijd netjes voor downloadmuziek - en films. Dit bericht Het Parool. De krant citeert uit onderzoek van Intomart GfK onder 1359 Nederlanders. Zo'n tweederde van de Nederlanders op internet downloadt muziek en/of films zonder er ooit voor te betalen. Nog eens ruim 10 procent betaalt af en toe eens. Het resterende deel, grofweg 20 procent heeft geen interesse in films en muziek die via internet verkrijgbaar zijn. Bij Intomart GfK in Hilversum heeft Marion Appel, verantwoordelijk voor internetonderzoek, de peiling uitgevoerd. Ze was nu niet bereikbaar voor commentaar. Ruim de helft van alle Nederlanders heeft een MP3-muziekspeler, de helft hiervan, 25 procent van de bevolking, heeft muziek erop staan zonder daarvoor te hebben betaald. Dat kan van illegaal aanbod komen of overname zijn van een eigen cd. Degenen die niet betalen vinden de betaalde bestanden te duur of de betalingswijze te moeilijk.

Fiat wil gaan samenwerken met de Indiase autoproducent Tata Motors. Het Italiaanse autoconcern maakte donderdag bekend dat er een principeovereenkomst is ondertekend, die kan uitmonden in een vergaande samenwerking. De samenwerking moet zich richten op de ontwikkeling van nieuwe modellen en op de productie, onderdelen, inkoop en verkoop. Volgens de Indiase krant Business Standard gaat het om onderzoek en ontwikkeling van auto's voor de westerse markten en het gebruik van de verkoopkanalen van Fiat door Tata.

Het parlement van Oekraïne heeft donderdag alsnog ingestemd met de kandidaat van president Viktor Joesjtsjenko voor het premierschap. Joeri Jechanoerov kreeg de steun van 289 parlementariërs in het 450 leden tellende parlement. Jechanoerov was dinsdag nog afgewezen. Hij kwam toen drie stemmen te kort voor de vereiste meerderheid van 226. Na de afwijzing voerde Joesjtsjenko woensdag urenlang overleg met politieke leiders om bij een nieuwe stemming wel voldoende steun te kunnen hebben. Joesjtsjenko stuurde op 8 september het kabinet van premier Timosjenko naar huis, nadat over en weer beschuldigingen waren geuit over corruptie binnen het kabinet en rond de president. Ook Timosjenko had woensdag een onderhoud met Joesjtsjenko. Na afloop zei ze bereid te zijn opnieuw een verbond aan te gaan met de president en met hem te praten over de vorming van een nieuwe regering.

In de rechtszaak rond de ontploffing in Ghislenghien werden de eerste beschuldigingen gehoord. Dat meldde de RTBF donderdag. Volgens de openbare zender moet de Instructierechter van Tournai, Gérard Bressoux, de komende dagen nog verschillende mensen in staat van beschuldiging stellen, waarvan een of meerdere verantwoordelijken van de gasmaatschappij Fluxys. De eerste beschuldigingen werden aan het einde van vorige week uitgesproken. Donderdag werd een werfleider, die op het moment van de ramp werkte voor Diamond Board, aangeklaagd. Hij merkte een gaslek op, twee uur voor de explosie plaatsvond. Bij de ontploffing op 30 juli 2004 kwamen 24 mensen om het leven en geraakten 132 mensen gewond. De RTBF spreekt van een mogelijk totaal van acht beschuldigingen. Het parket zal volgende week meer uitleg geven.

De Belgische zakenman Jacques Lefranc is de nieuwe topman van de populaire Franse krant France Soir. De ex-bankier volgt de Franco-Egyptenaar Ramy Lakah op als PDG. Lefranc nam woensdag zijn nieuwe functies op, aldus directeur-generaal Eric Fauveau. Zijn voorganger had vorige week aangekondigd te zullen aftreden als bestuursvoorzitter, maar wil aandeelhouder blijven. Volgens Lakah had de krant een crisismanager nodig. France Soir beleeft dramatische tijden: kelderende verkoopcijfers, stopzetting van de drukkerij buiten Parijs, gebrek aan betekenisvolle investeringen om de krant nieuw leven in te blazen. Door een conflict tussen Presse Alliance, de uitgeverij van France Soir, en drukkerij Riccobono ligt sinds 26 augustus de drukkerij in het zuiden van Frankrijk stil. De heropstart van de drukkerij in Zuid-Frankrijk is één van de hoofddossiers die Lefranc zich stelt. De oplage van France Soir wordt geraamd op 55.000 exemplaren. In de jaren '60, onder de leiding van stichter Pierre Lazareff, werd meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

De luchthaven van Zaventem moet alle kansen krijgen om te groeien en moet een zogenoemde Mainport worden. De luchthaven is een cruciale economische levensader voor ons land en biedt werk aan in totaal 60.000 mensen. Dat is de centrale boodschap van een reeks luchthavenbedrijven die zich donderdag verenigden onder de slogan 60.000 people love their airport job. De koepel van luchthavenfirma's (gaande van DHL tot SN Brussels Airlines en Aviapartner) hamerden op het economische belang van de luchthaven. Op de luchthaven van Zaventem werken 20.000 mensen en elke job op de luchthaven brengt 2 bijkomende jobs buiten de luchthaven tot stand (dus een totaal van 60.000 jobs). Daarnaast genereert Zaventem 4 miljard toegevoegde waarde en 800 miljoen extra inkomsten voor de overheid. Zaventem is ook van cruciaal belang voor Brussel als internationaal beslissingscentrum en Europees politiek knooppunt.

De bioscoopgroep Kinepolis gaat de ticketcontrole aan de ingang afschaffen en vervangen door een zeteldetectiesysteem. Het doel hiervan is de bezoekers meer te doen spenderen in de concessieruimtes van de bioscoop. De groep overweegt ook om verschillende prijzen te hanteren naar gelang het soort film en het tijdstip van vertoning. Dat zei CEO Joost Bert op de opening van een complex in Nancy. Nancy is qua concept een overgangsbioscoop. Opvallend is de heel grote merchandising-snoepruimte die ook dienst kan doen als kassa. Daarnaast is de ruimte sober ingericht, geen filmposters of bordkartonnen figuren. De reclame voor de films staat allemaal op plasmaschermen. De zetels in de zaal hangen als het ware waardoor de kuisploegen veel makkelijker kunnen schoonmaken. Nancy heeft ook grote concessieruimtes, met onder andere een indrukwekkende bowling. Ook in heel wat andere complexen gaat de groep de concessieruimtes vergroten. Zo wil het bij de complexen waar de ingang op een parking uitgeeft een soort van plein creëren met extra horeca- en winkelgelegenheden.

Een nieuw bordeel, het grootste van Duitsland volgens de investeerders, opent op tijd zijn deuren voor het WK-voetbal in de zomer van 2006. Het gebouw, in de buurt van het Olympisch stadion in Berlijn, bestaat uit vier verdiepingen en beschikt over een zwembad, een sauna en een bioscoop en kan 650 mannen en honderd vrouwen herbergen, zei de advocaat die de investeerders vertegenwoordigt. Tijdens een rondleiding door het gebouw donderdag ontkende de advocaat, Norman Jacob, dat het bordeel, Artemis genaamd, specifiek is gebouwd om te profiteren van de hordes voetbalsupporters die volgende zomer naar Duitsland komen. Maar de locatie van het bordeel, dicht bij de stadions, is natuurlijk wel handig voor de supporters. "Ik denk dat voetbal en seks goed samengaan," zei Jacob. De vrouwen betalen eenmalig zeventig euro en mogen in ruil daarvoor voor maximaal drie maanden een kamer gebruiken. Ze krijgen gratis te eten en hebben toegang tot de fitnessruimte. De klanten betalen een toegangsprijs aan de deur en de vrouw voor haar diensten, zondere verdere tussenkomst van het bordeel. Er zal geen alcohol worden geschonken. Prostitutie in Duitsland is sinds 2003 legaal.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home