Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 22, 2005

Visserijcrisis bedreigt Britse gemeenschappen


Net zoals de Nederlandse en Belgische visserij, maakt ook de Britse visserijsector een zware crisis door. Maar niet alleen de industrie wordt bedreigd, maar tegelijkertijd ook hele Britse gemeenschappen die voor hun bestaan volledig afhankelijk zijn van de visvangst.

Eén van de grootste vissersvloten van Europa zit in een zware crisis. Het Britse Stevenson and Sons uit Newlyn (Cornwall) bezit 35 boten, maar daarvan zijn er al zes buiten dienst gesteld en het bedrijf stelt niet uit dat de vloot nog verder afgebouwd zal worden.

De reder moet nu ongeveer 7.000 pond betalen om een vissersboot(trawler) een week te laten varen. Dat is dubbel zoveel dan het voorbije jaar. Die prijsstijgingen hebben er volgens Stevenson toe geleid dat de visserij-activiteiten verlieslatend geworden zijn.

Zaakvoerster Elizabeth Stevenson, tevens secretaris van de Cornish Fish Producers Association, vertelde aan de BBC dat de sector geen winsten meer maakt en alleen maar de verliezen opstapelt. "Het is op dit ogenblik een bijzonder ernstige situatie," vertelde ze. "Er moetecht afgeslankt worden om te kunnen overleven."

Volgens Stevenson moet de overheid ingrijpen, zoals ook het Frans ministerie van visserij vorige week aankondigde dat de brandstofprijzen voor de vissers zouden verlaagd worden. Debrandstofprijs zou voor de vissers één derde goedkoper zijn dan in Engeland. "Het visomstandigheden zijn schitterend en indien de prijzen op het Franse niveau lagen, zou alles perfect zijn."

Stevenson klaagde dat men verondersteld wordt op gelijk niveau te kunnen concurreren, maar dat dit in realiteit helemaal niet het geval is. Jim Portus, directeur van het South West Fish Producers Organisation, verwachtte van de Britse overheid een tussenkomst in de brandstofprijzen of een vergoeding bij het uit de vaart nemen van schepen.

Indien er geen oplossing komt, vreesde Portus een ineenstorting van de Britse visserij-industrie, waarbij niet alleen boten aan de kant worden gelegd, maar ook zware problemen zullen opduiken voor hele gemeenschappen, die helemaal afhankelijk zijn van de visvangst.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home