Economie in de media
De grote farmacieconcerns hebben woensdag een website geopend waarop ze details prijsgeven van testen met nieuwe medicijnen. Ze willen zo bij patiënten de vrees wegnemen over de veiligheid van medicijnen. De medicijnproducenten, waarvan sommige al wel een eigen site met informatie over proeven hebben, willen met de nieuwe site ook voorkomen dat overheden met strenge wetgeving komen na schandalen als dat met de pijnstiller Vioxx. Het Amerikaanse Merck moest onlangs een forse schadeloosstelling betalen nadat een gebruiker van het middel was overleden. De plannen volgden op de kritiek dat de farmaciebedrijven de resultaten van studies verdoezelen of achterhouden om gunstige conclusies naar buiten te kunnen brengen. Ook zouden zij de concurrentie informatie willen onthouden. De site moet volgens de overkoepelende branchevereniging, International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, artsen en patiënten in staat stellen op bepaalde terreinen makkelijk en snel informatie te vinden. De farmacieconcerns zijn niet verplicht om hun testresultaten op internet te zetten voordat een medicijn is toegelaten.
Monsterorkaan Rita stevent af op een grote kerncentrale in de Amerikaanse staat Texas. De directie van de centrale South Texas Project heeft het noodplan uit de kast getrokken dat voorziet in het volledig stilleggen van de twee reactoren. Dat zal gebeuren zeven uur voordat de orkaan het Amerikaanse vasteland bereikt. Volgens de directie is de centrale bestand tegen orkanen zoals Rita. De behuizing is zo sterk dat zelfs een Boeing 767 zich er niet doorheen kan boren. De centrale ligt in Bay City, niet ver van de kust. Er werken 1300 mensen die aan in totaal een miljoen mensen stroom leveren. De stroomleverantie zal volgens de onderneming niet in gevaar komen. Het noodplan voorziet erin dat andere centrales de uitgevallen productie opvangen.
De Italiaanse minister van Economische Zaken Domenico Siniscalco dient zijn ontslag in. De bewindsman kondigde zijn aanstaande vertrek aan op de website van de krant La Repubblica. Directe aanleiding voor het vertrek is zijn conflict met de president van de centrale bank Antonio Fazio. De minister had Fazio, benoemd voor het leven, opgeroepen ontslag te nemen, maar hij weigerde. De positie van Fazio staat al weken ter discussie, omdat hij in het gevecht om de Banca Antonveneta de Italiaanse gegadigde Banca Popolare Italiana zou hebben voorgetrokken ten koste van ABN Amro. De website van de krant La Repubblica citeerde de minister donderdagochtend. "Het probleem is niet Fazio. Ik stap op wegens de immobiliteit van deze regering, die niet in staat is dit probleem op te lossen."
De Zweedse autoproducent Volvo moet van de rechter een boete van 40.000 Zweedse kroon (4280 euro) betalen omdat het een vrouw een baan aan de assemblagelijn heeft geweigerd omdat ze te klein zou zijn. De vrouw, 1,60 meter lang, solliciteerde drie jaar geleden naar de baan, maar kreeg te horen dat alleen mensen tussen de 1,63 en 1,95 meter daar geschikt voor waren. De rechter bepaalde in de uitspraak dat Volvo Car, onderdeel van het Amerikaanse autoconcern Ford, niet met opzet vrouwen discrimineert, maar dat in de praktijk eenkwart tot eenderde van de vrouwelijke bevolking in Zweden niet voor de baan in aanmerking zou komen. Een woordvoerder van Volvo verklaarde na de uitspraak dat het aannamebeleid wordt herzien.
Rusland wil dat het conflict over Irans nucleaire programma niet wordt doorverwezen naar de VN-Veiligheidsdraad, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie willen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, woensdag gezegd. Volgens Moskou zou het averechts werken als de kwestie in de Veiligheidsraad komt. "Als Iran met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) samenwerkt, geen uranium verrijkt en de IAEA-inspecteurs in het land werken, zal het contraproductief zijn om de kwestie in de Veiligheidsraad te brengen." aldus de minister. "Het zou leiden tot een overbodige politisering van de situatie," zei Lavrov tijdens een toespraak in de Amerikaanse stad San Francisco. Iran dreigde dinsdag uit het non-proliferatieverdrag te stappen, als het IAEA de kwestie voor de Veiligheidsraad brengt. Op het IAEA-hoofdkwartier in Wenen voerden woensdag de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere westerse landen het woord ten faveure van een doorverwijzing naar de Veiligheidsraad. Iran en andere niet-gebonden landen dwongen vervolgens een schorsing van de zitting tot donderdagochtend af.
De gegevens van het telefoonverkeer van alle Europeanen moeten een jaar lang worden opgeslagen. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag voorgesteld. De maatregel moet de strijd tegen terreur en zware misdaad makkelijker maken. Met zijn voorstel gaat Europa minder ver dan sommige EU-landen, die de gegevens drie jaar willen bewaren. Telefoonmaatschappijen moeten in het voorstel bijhouden wie wanneer belt met wie; in geval van gsm's ook de locatie van de beller. De inhoud van de gesprekken blijft wel geheim. Ook internetgegevens blijven bewaard, voor een periode van zes maanden. Bewaard blijven gegevens van webstekbeheerders, waaronder een lijst van bezoekers, en gegevens over de internetter zoals wanneer iemand in- en uitlogt en via welke verbinding. Verder wordt e-mailverkeer vastgelegd. Ook hier geldt dat de inhoud geheim blijft. Het voorstel van het dagelijks bestuur van de EU heeft niet alleen goedkeuring nodig van de lidstaten, maar ook van het Europees Parlement.
Nederland is een nieuw boodschappenconcept rijker: de drive-in supermarkt. De officiële opening vond woensdag plaats in Alkmaar. De drive-in is onderdeel van supermarkt Foodfactory. Het principe van de nieuwe uitbaterij is simpel. Klanten geven vooraf hun bestelling door via internet. Enkele uren later kunnen ze de parkeergarage binnen rijden, waar medewerkers van de Foodfactory de boodschappen inladen. Het assortiment op internet bestaat uit 12.000 artikelen. Voor de speciale manier van boodschappen doen wordt per keer een bijdrage van 2,50 euro in rekening gebracht. Foodfactory verwacht met de drive-in een succesnummer in handen te hebben.
Nokia heeft zijn miljardste mobiele telefoon verkocht. Het Finse concern liet woensdag weten dat die mijlpaal afgelopen zomer werd bereikt. Het toestel werd in Nigeria verkocht. Het eerste mobiele apparaat van Nokia kwam in 1982 op de markt. Dat toestel woog 15 kilo en was bedoeld voor gebruik in de auto. De komende maand brengt het concern zijn nieuwste mobiele telefoon op de markt. Volgens Nokia zijn landen als Nigeria de groeimarkt voor de afzet van mobieltjes. Hij denkt dat er in 2010 over de hele wereld 3 miljard abonnees zijn tegen 2 miljard op het ogenblik. Nokia heeft 30 procent van de wereldmarkt voor mobiele telefoons in handen. Het concern staat daarmee ruim voor op concurrenten als Motorola, Samsung, Sony Ericsson en Siemens.
Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler gaat dit jaar nog beginnen met het schrappen van banen bij zijn luxueuze automerk Mercedes. Het zou gaan om maximaal 5000 arbeidsplaatsen van de in totaal 160.000 in Duitsland. Dat meldden bronnen bij het bedrijf woensdag. De nieuwe baas van de Mercedes Car Group Dieter Zetsche stuurde op de autoshow in Frankfurt al aan op de ontslagen. De reducties zullen via natuurlijk verloop worden geregeld. Ook zal worden geprobeerd om werknemers op vrijwillige basis te laten vertrekken. Volgens de bronnen kan de banenreductie het bedrijf honderden miljoen euro's aan ontslagpremies gaan kosten. Het vlaggenschip van DaimlerChrysler wordt de laatste tijd geplaagd door onder meer technische problemen. Daardoor is het imago van Mercedes ernstig aangetast en zijn de verkoopcijfers gedaald. Ook bij de compacte auto smart vallen de verkoopcijfers al jaren ernstig tegen.
De Belgische autosupermarkt Cardoen opent op 1 oktober de deuren van zijn eerste vestiging in Nederland. Die komt in Roosendaal, zo heeft Cardoen woensdagmiddag meegedeeld. Cardoen verkoopt in België, waar het momenteel negen vestigingen heeft, al langer wagens aan supermarktprijzen. Gemiddeld pakken de prijzen van de nieuwe modellen bij Cardoen 22 procent lager uit dan bij de merkdealers, aldus onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Cardoen levert auto's goedkoper door inkoop van overtollige voorraden in diverse Europese landen. Daarbij zitten veel overjarige modellen en vaak gaat het om kleuren die in een bepaald land slecht verkoopbaar bleken. De verdeler verkoopt in België bijvoorbeeld ook de Dacia Logan, een low budget-wagen van Renault, die het naar de showrooms haalde via het systeem van parallel-import. De auto, ruim maar met weinig opties, kost 7.500 euro.
De economie in de twaalf landen van de eurozone zal dit jaar met 1,2 procent groeien, en volgend jaar met 1,8 procent. Dit voorspelt het IMF (internationaal muntfonds), dat de verwachtingen hiermee 0,4 en 0,5 procentpunt terugschroeft tegenover april. De inflatie zal volgens het IMF 2,1 procent bedragen in 2005 en 1,8 procent in 2006. Het IMF schrijft in haar jongste conjunctuurrapport dat de eurozone te weinig interne dynamiek kent, en daardoor sterk onderhevig is aan externe schokken, zoals de hogere olieprijzen. De overheidstekorten en de werkloosheidscijfers blijven te hoog. De groeiverwachtingen voor de VS en Japan worden in veel mindere mate bijgesteld, in vergelijking met zes maanden terug. Voor de VS wordt een groei van 3,5 procent en 3,3 procent verwacht (een kleine verlaging). De Japanse groei zou 2,0 procent bedragen in 2005 en 2006 (voor dit jaar een hogere verwachting).
Ongeveer 3.400 voorwerpen die de bureaus sierden van de directie van de voormalige Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, worden tijdens het weekeinde geveild in Kloten bij Zürich. Schaalmodellen van vliegtuigen, posters en schilderijen gaan onder de hamer en zouden honderdduizenden Zwitserse franken moeten opbrengen voor de vereffenaars van de maatschappij. "De voorwerpen zijn niet de overgebleven stukken van de twee vorige verkopen van Swissair," preciseerde Filippo Beck, vennoot van de Swissair-vereffenaar Karl Wüthrich, woensdag. "Een schilderij dat in een bureau van een oud-kaderlid van Swissair hing, zou voor 16.000 euro verkocht moeten worden," aldus de verantwoordelijke van de verkoop Markus Wynistorf van veilinghuis Troostwijk.
Ongeveer 33,5 procent van de Belgische topmanagers zou het bruggpensioen graag afgeschaft zien. Een bijkomende 31,1 procent wil dat de brugpensioenleeftijd opgetrokken wordt. Dat blijkt uit een enquête van het weekblad Trends. Slechts 14,4 procent van de respondenten is voorstander van de huidige brugpensioenleeftijd van 58 jaar. Tegelijkertijd denkt 48,1 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders wel dat de meeste vijftigplussers in hun bedrijf erop rekenen voor hun zestig jaar te kunnen stoppen met werken. Daarnaast vindt 43,4 procent van de topmanagers dat de pensioensleeftijd op 65 jaar moet blijven bestaan. Iets meer dan een kwart (26,9 procent) opteert voor 60 jaar. Precies de helft van de respondenten vindt het overigens een goed idee om de pensioenleeftijd te vervangen door het aantal jaren dat iemand effectief gewerkt heeft.
Langer werken lonender maken, vindt een overgrote meerderheid (81,5 procent) van de ondervraagden een belangrijke of heel belangrijke maatregel. Het tijdskrediet, de opvolger van de loopbaanonderbreking, zouden de topmanagers liever kwijt dan rijk zijn. Een derde (32,8 procent) van de ondervraagden wil het afschaffen, nog eens 30,8 procent wil het beperken tot bepaalde categorieën.
Israël heeft de Palestijnse Gazastrook negen dagen na de terugtrekking van zijn leger tot buitenlands grondgebied verklaard.
Minister van Binnenlandse Zaken Ofir Pines heeft woensdag een verordening onderschreven, waarin de vier passages naar het Palestijns gebied werden omgedoopt tot internationale grensovergangen. Dat berichtten de Israëlische media. Daags voordien had Israël zijn troepen ook teruggetrokken uit de vier ontruimde nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het Midden-Oosten-kwartet (Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europa en Rusland) heeft van de Palestijnse overheid een krachtdadig optreden tegen militante groeperingen geëist. Het autonome bestuur moet voor rust en orde zorgen, de milities ontwapenen en hard tegen het terrorisme optreden, luidt het in een verklaring die het kwartet dinsdag na bespekingen in New York publiek maakte.
Het gemiddelde uurloon in de Europese Unie lag in het tweede kwartaal 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral in enkele nieuwe EU-landen in Oost-Europa zien de werknemers hun loon omhoog gaan, blijkt uit woensdag vrijgegeven cijfers van bureau Eurostat. In Letland ligt het gemiddelde uurloon 14,2 procent hoger dan een jaar eerder en in Estland is de stijging 10,4 procent. Ook in Slowakije, Slovenië, Litouwen en Hongarije worden de arbeidsuren beter vergoed. Kampioen loonmatiging is Duitsland, waar het uurloon met slechts 0,8 procent omhoog is gegaan in een jaar tijd.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home