Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 22, 2005

China wil vrouwen in de ruimte


Midden volgende maand lanceert China zijn tweede bemande ruimtevlucht, waarbij de tweede en derde Chinese taikonaut in een baan om de aarde gebracht zal worden, wellicht twee gevechtspiloten. Maar China zou ook beginnen met de opleiding van vrouwelijke ruimtereizigers.

In oktober 2003 werd de Chinees Yang Liwei wereldberoemd toen hij aan boord van het ruimteschip Shenzhou V de eerste Chinees in de ruimte werd. De Shenzhou is afgeleid van de Russische Sojoez en Liwei maakte daarmee veertien omwentelingen rond de aarde.

De tweede ruimtevlucht, voorzien voor de tweede helft van volgende maand, zou vijf tot zeven dagen duren. Yang Liwei zei dat hij geen deel zal uitmaken van deze nieuwe vlucht, maar plaats wil maken voor jongere taikonauten. Zij zullen het volgens hem wel comfortabeler hebben, want zij krijgen warme maaltijden voorgeschoteld en kunnen beschikken over slaapzakken en betere sanitaire voorzieningen.

Het Chinese persbureau Xinhua heeft inmiddels ook bekend gemaakt dat er volgend jaar een grote groep ruimtevaarders zal aangeworven worden.

Daarbij zouden ook een aantal vrouwen geselecteerd worden. Die opleiding is volgens Yang Liwei de hardste van alle ruimtevaartopleidingen van de wereld.

De twee astronauten van de Shenzhou VI zouden twee militaire piloten zijn die tot ruimtevaarder zijn omgeschoold. Zij zouden kort voor de lancering geselecteerd worden uit een groep van veertien kandidaten.

De lancering heeft plaats vanop de basis Jiquan. Bij de missie van deShenzhou VII, die volgend jaar op het programma staat, zou ook de eerste Chinese ruimtewandeling op de agenda staan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home