Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 22, 2005

China wordt heel belangrijk voor Rolls-Royce


Motorenbouwer Rolls-Royce kijkt met bijzonder veel interesse naar de evolutie van de Chinese luchtvaartsector. Die heeft in de toekomst immers wellicht nood aan een groot aantal vliegtuigen waarvoor het Britse bedrijf de motoren voor levert.

Niet alleen omwille van de ongewoon snelle groei van de Chinese luchtvaart tijdens de volgende twintig jaar is Rolls Royce, de tweede grootste fabrikant van vliegtuigmotoren ter wereld, bijzonder geïnteresseerd, maar vooral omwille van het feit dat China uit is op grote vliegtuigen.

"Rolls-Royce zou in China meer succes kunnen hebben dan in de rest van de wereld, want hier is een grotere focus op het type van vliegtuig waarin wij bijzonder actief zijn," vertelde RR-topman Peter Cox tijdens een vliegtuigshow in Peking.

De dominantie van drie steden - Shanghai, Guangzhou en Peking - zorgt voor een tendens naar grotere vliegtuigen. "Aangezien grote steden geneigd zijn een grotere trafiek te genereren, kiezen zij dikwijls voor grotere vliegtuigen," stipt het persbureau Reuters aan. "Die zijn immers efficiënter dan kleinere types."

Verwacht wordt dat Chinese luchtvaartmaatschappijen de volgende twintig jaar 52 procent van hun budgetten zullen investeren in nieuwe vliegtuigen. Wereldwijd ligt dat gemiddeld op ongeveer 40 procent.

Op de markt van de kleinere vliegtuigen - zoals de Boeing 737 of de Airbus A320 - heeft het Amerikaanse General Electric een leidende positie. De derde speler is Pratt & Whitney van United Technologies. Ook Rolls-Royce heeft motoren voor kleinere vliegtuigen, maar is toch vooral gespecialiseerd in krachtbronnen voor types van de Airbus A330 en A380 en de Boeing 777 en 787. Vooral van deze types heeft China exemplaren besteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home