Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, July 10, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is de werkloosheid tijdens de maand juni opgelopen tot 9,2 procent. De maand voordien werd een werkloosheidsgraad van 9,1 procent opgetekend. Economen gingen uit van een stabilisering van de werkloosheid. In het bedrijfsleven werden netto 57.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, waar op een toename van 110.000 werd gerekend. De werkgelegenheid nam vooral toe bij dienstverleners. In de industrie was nauwelijks meer werk voorhanden dan in mei, terwijl in de bouw de werkgelegenheid een lichte afname kende. Bij de overheid werden 39.000 banen geschrapt. Daar gingen in mei al 48.000 banen verloren. Het salaris kende tijdens de maand juni een stabilisering, na een stijging met 0,3 procent in mei.


De productie in de Duitse staalindustrie is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar toegenomen en de fabrieken draaien bijna op volle capaciteit. Dat heeft de branchevereniging van Duitse staalfabrikanten bekend gemaakt. De Duitse staalproductie realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omvang van 23,2 miljoen ton. Dat betekent een stijging met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De capaciteitsbenutting kwam uit boven de 90 procent. In juni steeg de benuttingsgraad van de sector zelfs tot 94 procent. Volgens de branchevereniging behoren Duitse staalfabrieken met die prestaties tot de absolute wereldtop.


Het uitzendbedrijf USG People heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten ter waarde van 700 miljoen euro. Het krediet heeft een looptijd van vijf jaar en vervangt een bestaande faciliteit die in november volgend jaar zou aflopen. De uitzender zegt de kans te hebben gegrepen om te profiteren van gunstige marktomstandigheden. Volgens USG biedt de nieuwe faciliteit betere voorwaarden dan het oude krediet. Er geldt niet alleen een lagere rente, maar de convenanten waaraan het bedrijf zich moet houden, zijn naar eigen zeggen ook minder restrictief. USG zegt de financiële afspraken gemaakt te hebben met een syndicaat van acht banken.


Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore heeft een partnerschap getekend voor de ontwikkeling van een drijvende faciliteit voor vloeibaar gas in de Timorzee, ten noorden van Australië. SBM werkt daarin samen met Linde Group, PTT FLNG en PTTEP Australasia. Op de nieuwe faciliteit kan vloeibaar gas uit drie velden worden verwerkt. Als er voldoende gas voorhanden blijkt, kan eind dit jaar begonnen worden met de ontwikkeling. Eind volgend jaar zal dan worden besloten of het platform er echt komt. De installatie zou over ruim vijf jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt.


In de Verenigde Staten hebben de internetproviders met de entertainmentsector een overeenkomst bereikt over de invoering van een Copyright Alert System. Daarbij werd beslist om voortaan waarschuwingen te versturen naar internetgebruikers die online gekopieerde films en muziek delen. In de waarschuwingen zou worden uitgelegd welke activiteiten illegaal zijn, begeleid door een dreigement dat hun internetsnelheid wordt afgeremd als ze niet stoppen met het delen van de beelden of muziek. Onder meer de burgerrechtenbeweging Center for Democracy & Technology stelt zich kritisch op tegenover het nieuwe systeem. Het kan volgens de organisatie niet dat internetaccounts zouden kunnen worden afgesloten op basis van beschuldigingen die niet in de rechtszaal zijn getoetst.


De Duitse export is tijdens de maand mei met 4,3 procent gestegen tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Vooral de groeimarkten hebben een belangrijke bijdrage geleverd tot de exportgroei. In april was nog sprake van een daling van de export met 5,6 procent. Economen hadden voor mei gerekend op een groei met 1,2 procent. De import in Duitsland ging in mei met 3,7 procent omhoog, wat eveneens een grotere stijging betekende dan werd verwacht. De Duitse handelsbalans kwam uit op een overschot van 12,8 miljard euro. De sterke Duitse export zal de volgende maanden naar verwachting echter niet aanhouden. Duitse exporteurs hebben in mei namelijk 5,8 procent minder buitenlandse orders ontvangen dan de maand voordien.


Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak heeft de CRL Terminals in de Indiase haven van Kandla overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de overname maakt Vopak zijn debuut op de Indiase markt. Met een capaciteit van 261.000 kubieke meter is het complex één van de grootste onafhankelijke opslagterminals voor chemicaliën en plantaardige olie in India. De haven van Kandla ligt aan de westkust van India. Kandla is volgens Vopak één van de drukste havens van India en nationaal marktleider op het gebied van import van chemicaliën en plantaardige oliën. Vopak Terminal Kandla beschikt over 121 opslagtanks.


In China zijn tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 7,22 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Chinese vereniging van autofabrikanten bekend gemaakt. In juni steeg de verkoop met 6,2 procent naar 1,11 miljoen stuks, nadat die in mei nog was gedaald. De verkoop van Japanse auto's nam in mei door de leveringsproblemen als gevolg van de rampen in Japan sterk af, maar lag in juni alweer bijna op het niveau van een jaar eerder. Chinese consumenten kochten vooral meer Europese en Amerikaanse voertuigen. Het Duitse Audi liet tijdens het eerste halfjaar een groei met 25 procent optekenen, terwijl BMW een Chinese groei met 61 procent boekte.


De Chinese inflatie bedroeg tijdens de maand juni 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in drie jaar. Toen werd tijdens de maand juni nog een inflatie van 7,1 procent opgetekend. Dat heeft het Chinese nationale bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Tijdens de maand mei van dit jaar werd een inflatieniveau van 5,5 procent opgetekend. China streeft naar een inflatie van 4 procent op jaarbasis. De Chinese inflatie wordt vooral veroorzaakt door de constant stijgende voedselprijzen. In juni steeg de gemiddelde voedselprijs in China met 14,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is bijna 3 procent meer dan in mei, toen de prijs gemiddeld 11,7 procent hoger lag. De stijgende voedselprijs wordt vooral veroorzaakt door het tekort aan varkensvlees en de mislukte oogsten.


Beleggers hebben massaal Italiaans staatspapier gedumpt. Dat is in belangrijke mate te wijten aan uitlatingen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In een interview had Berlusconi immers zwaar uitgehaald naar zijn minister van economie Giulio Tremonti. De Italiaanse premier wierp daarbij op het ambitieuze besparingsplan van zijn minister te zullen bijsturen. Dat saneringsplan leverde Tremonti veel krediet op in financiële kringen en moet de financiën van Italië, de grootste schuldenzondaar van de eurozone, saneren. Met zijn uithaal sloeg Berlusconi het beleggersvertrouwen echter opnieuw aan diggelen. De positie van Tremonti was al wankel omdat een gewezen medewerker in een corruptieschandaal verwikkeld is.


Het voorbije jaar heeft Griekenland voor 38,3 miljard euro buitenlandse goederen ingevoerd. Dat betekent een daling met 21 procent tegenover het jaar voordien. Die terugval weerspiegelt de impact van de economische crisis op de Griekse koopkracht. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zette die dalende trend zich verder door. De Griekse invoer kende tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een verdere terugval met 16,4 procent. Ook Belgische bedrijven voelden de gevolgen van de Griekse crisis. In vergelijking met het jaar voordien voerde Griekenland vorig jaar een kwart minder goederen uit België in. De Vlaamse export naar Griekenland viel vorig jaar met 13 procent terug. De Vlaamse import uit Griekenland kende wel een stijging.


De kledingketen C&A haalt in Nederland een deel van de mannencollectie uit de rekken. Volgens een vonnis van een rechtbank in Den Haag vertoont een deel van de vrijetijdskleding van C&A te veel gelijkenissen met kleding van het merk G-Star. Het was niet duidelijk hoeveel exemplaren uit de winkelrekken zullen moeten worden gehaald. Ook de financiële lost van de operatie kon nog niet worden geraamd. De kledingketen merkte echter op dat de klant op de winkelvloer weinig zal merken van de operatie. Het concern beraadt zich nog over een eventueel hoger beroep. Ook internetwinkel Wehkamp, waar C&A zijn kleding online verkoopt, mag de betreffende kleding niet meer te koop aanbieden.


De kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch wuiven de Europese kritiek op hun beoordelingen weg. Europa had zwaar uitgehaald naar de bureaus, nadat de rating voor Griekenland al herhaaldelijk werd verlaagd en het Amerikaanse Moody’s de rating voor Portugal negatief had bijgesteld. De Europese parlementsleden verklaarden de ratingagentschappen aan banden te willen leggen. Carol Sirou, voorzitter van Standard & Poor’s Europa, merkte op dat de ratingagentschappen de problemen niet creëren, maar met hun maar de beoordelingen de structurele problemen van een land weerspiegelen. Een stilzwijgen van de ratingbureaus zou volgens Standard & Poor's voor een grotere verstoring van de markt zorgen.


Het parket van Parijs is met een vooronderzoek gestart naar Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Franse parket moet nagaan of Strauss-Kahn in februari acht jaar geleden gepoogd heeft Tristane Banon, een jonge journaliste, aan te randen. Banon diende onlangs een klacht in tegen Strauss-Kahn. Volgens haar advocaat heeft de inmiddels journaliste een ijzersterke zaak. Volgens de advocaat zijn er materiële bewijzen en sms-berichten om de klacht te staven. Als het parket van Parijs na het vooronderzoek beslist dat er gronden zijn om aan te nemen dat Strauss-Kahn de journaliste heeft aangerand, gaat de zaak naar een onderzoeksrechter. Op poging tot verkrachting staat in Frankrijk een celstraf van 15 jaar.


De Britse premier David Cameron heeft een aantal nieuwe regels voor het optreden van de pers aangekondigd. Daarmee reageerde hij op het afluisterschandaal met de zondagskrant News of the World, eigendom van de krantenmagnaat Rupert Murdoch. De premier kondigde een onderzoekscommissie aan, met aan het hoofd een rechter om belangenvermenging tegen te gaan. Voor de Britse premier kan het niet langer dat de pers zelf waakt over zijn eigen deontologie. Een onafhankelijke commissie moet volgens hem nieuwe regels opstellen om ontsporingen, zoals bij News of the World, te voorkomen. De Britse politie onderzoekt op dit ogenblik of ook The Daily Star, een andere Britse tabloid, zich aan gelijkaardige feiten heeft bezondigd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home