Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, April 10, 2011

Nieuwsoverzicht

In Duitsland verdwijnt de speciale biobenzine met 10 procent ethanol uit de benzinepompen van marktleider Aral. Het bedrijf meldde dat de automobilisten de milieuvriendelijke brandstof massaal negeren. De autobezitters vrezen dat de biobenzine hun motor beschadigt. Auto's hebben er per kilometer bovendien 2 procent meer van nodig dan bij superbenzine. Marktleider Aral stelde dat zijn 2.500 tankstations weer gewone benzine gaan verkopen. Die bestaat voor 5 procent uit ethanol. Naar verwachting zullen andere oliebedrijven het voorbeeld van Aral volgen. Het verzet van de consumenten leidde de afgelopen maanden tot grote ophef. Automobilistenvereniging ADAC spande zelfs een rechtszaak aan tegen de oliebedrijven.


Mijnbouwer Rio Tinto is er met zijn bod van 2,8 miljard euro in geslaagd de Zuid-Afrikaanse branchegenoot Riversdale in handen te krijgen. Rio Tinto maakte bekend nog niet besloten te hebben om Riversdale van de beurs te halen. Het overnemen van Riversdale vergde een maandenlange strijd tussen Rio Tinto en de grootaandeelhouders Tata Steel en de Braziliaanse staalproducent Companhia Siderúrgica Nacional (CSN), die respectievelijk een belang van 27 procent en 19,9 procent in het Zuid-Afrikaanse bedrijf. Rio Tinto aasde op Riversdale vanwege diens grootschalige kolenactiviteiten in Mozambique, dat ongeveer 10 procent van de wereldwijde markt van het zogenaamde coking coal vertegenwoordigt.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vliegt vanaf eind oktober twee keer per week naar de vakantiebestemming Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. Daarmee vervult KLM zijn beloftes tegenover de Nederlandse touroperators, die dreigden in de problemen te komen omdat Martinair vanaf het winterseizoen geen passagiersvluchten meer uitvoert. Punta Cana wordt voor KLM de negenenzestigste bestemming in het aanbod. Toen bekend werd dat Martinair zou stoppen met passagiersvervoer, beloofde moederbedrijf KLM de touroperators niet in de kou te laten staan. De touroperators kopen kamers in bij hoteliers en stoelen bij de luchtvaartmaatschappijen. Voor het intercontinentale vervoer maakten zij altijd volop gebruik van de vluchten van Martinair.


Alle Spaanse banken zullen slagen voor de komende stresstest. Dat heeft Elena Salgado, de Spaanse minister van economische zaken, gezegd. Door de huidige herkapitalisatie is het volgens haar mogelijk dat alle grote en regionale banken slagen voor de stresstest. Om te slagen voor de komende stresstest moet het kernkapitaal van een bank volgens de Europese Bank Autoriteit (EBA) minstens 5 procent van de totale balans bedragen. Bij de stresstesten wordt gekeken wat er gebeurt met de financiële positie van een bank als de economie zich slechter ontwikkelt dan verwacht. In totaal ondergaan negentig Europese banken de stresstest, waaronder vierentwintig instellingen uit Spanje.


De Duitse regering stelt de raming voor de economische groei voor dit jaar volgende week bij naar 2,5 procent. Dat hebben een aantal regeringsbronnen gemeld. Eerder ging Duitsland uit van een groei van 2,3 procent. Voor volgend jaar rekent de Duitse regering op een groei van 2 procent. Acht vooraanstaande Duitse onderzoekbureaus stelden hun groeiraming voor de economische groei in eigen land eerder deze week voor dit jaar bij naar 2,8 procent. Bij de vorige berekening, in oktober vorig jaar, werd er nog uitgegaan van een groei met 2 procent. Duitsland, de grootste economie van Europa, kende vorig jaar een economische groei van 3,6 procent.


De Franse grootdistributie gaat voortaan goedkope pakketten verkopen met basisvoeding. Bij de Franse Carrefour-supermarkten omvat een voedselpakket van minder dan 19 euro onder meer biefstuk, varkensvlees, vis, verse groenten en fruit, brood en een aantal andere basisproducten. Ook andere Franse supermarkten bieden voortaan een panier des essentiels aan voor minder dan 20 euro, met uitzondering van de harddiscounters zoals Lidl. Met het nieuwe initiatief speelt de grootdistributie in op het debat over de stijgende prijzen en de afnemende koopkracht voor arme gezinnen. Met dit pakket zijn ook die consumenten volgens de supermarkten in staat om voor een lage prijs kwaliteitsvolle voeding te kopen.


Rusland wil met een eigen besturingssysteem het Amerikaanse softwareconcern Microsoft beconcurreren. Het zogenaamde Nationale Programmaplatform geniet volgens Russische media de hoogste prioriteit binnen de moderniseringsplannen van de Russische economie. De Russische regering heeft het bedrijf Sirius, een onderdeel van staatsconcern Rostechnologii, de opdracht gegeven om het project uit te voeren. De eerste producten zouden waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar op de markt komen. Het Sirius-concern omvat ongeveer 130 bedrijven die op de verschillende ontwikkelingsniveau’s van software actief zijn en zowel microchips als supercomputers produceren. De Russische overheidsdiensten zouden over vijf jaar op open-source codes moeten werken.


Binnenkort zullen oude wagens niet meer door de Parijse binnenstad mogen tuffen. Dat heeft Nathalie Kosciusko-Morizet, de Franse minister van milieu, aangekondigd. Vanaf volgend jaar worden milieuonvriendelijke wagens geheel of gedeeltelijk gebannen uit acht Franse steden, waaronder Parijs. Het verbod geldt voor wagens van minstens dertien jaar en bromfietsen ven meer dan zes jaar oud. De meeste van de acht steden overschrijden op dit moment de Europese grenswaarden voor fijnstof en krijgen daarvoor kritiek van de Europese Unie. Als daar geen maatregelen tegen genomen worden, riskeert de Franse overheid zware boetes. In Europa zijn er ongeveer 180 steden die in de gevarenzone zitten.


Een coalitie van meer dan honderd organisaties heeft in een brief kritiek op de rol die de Wereldbank toebedeeld krijgt in het nieuwe Groen Klimaatfonds. Dat fonds zou ontwikkelingslanden helpen de milieuschade van de klimaatverandering te lijf te gaan. De Wereldbank is volgens de meeste ontwikkelingslanden echter verre van een betrouwbare partner. Naar aanleiding van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Bangkok publiceerde de coalitie een open brief waarin onder meer opgemerkt dat de Wereldbank nog steeds in fossiele brandstofprojecten investeert, valse oplossingen promoot voor de klimaatverandering en subsidiemethoden gebruikt die de schuld van ontwikkelingslanden enkel doen toenemen.


De Zusters van de Heilige Jozef uit Boston, de Zusters van Sint-Franciscus uit Philadelphia, de Benedictijner Zusters van Mount Angel én de Belgische Zusters van Onze-Lieve-Vrouw uit Namen hebben hun handtekening gezet onder een voorstel om het loonbeleid van Goldman Sachs te herzien. De vier de ordes zijn aandeelhouder van de Amerikaanse bank. De vijf hoogste toplui van Goldman Sachs ontvingen vorig jaar een gezamenlijk bedrag van 69,5 miljoen dollar. Het voorstel van de aandeelhouders houdt in dat het remuneratiecomité een doorlichting maakt van het loonbeleid van de top. Het bedrijf vindt echter dat de aandeelhouders al over genoeg informatie beschikken om de beslissingen te beoordelen aangaande de beloning van de top.


De Franse kernenergieproducent Electricité de France (EdF) biedt 1,5 miljard euro om de volledige controle te verwerven over zijn dochter EDF Energies Nouvelles, gespecialiseerd in duurzame elektriciteit, over te nemen. Door die transactie kan de Franse groep de volgende jaren meer profiteren van de groeiende markt voor groene energie. De Franse groep heeft al geruime tijd een belang van 50 procent in EDF Energies Nouvelles, maar liet het bedrijf relatief onafhankelijk opereren. Een kwart van de aandelen is nog altijd in handen van oprichter Pâris Mouratoglou. De rest is beursgenoteerd. Nu de markt van de duurzame energie een grotere maturiteit bereikt, wil Electricité de France de banden nauwer aanhalen. Ook een volledige fusie zou tot de mogelijkheden behoren.


De Amerikaanse private-equitygroep First Reserve neemt het bedrijf Metallum Holdings over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 670 miljoen euro. Metallum Holdings werd vier jaar geleden opgericht door de Franse investeringsgroep Alpha Associés. De Franse groep besloot naar eigen zeggen om uit een aantal activa te stappen om de financiële mogelijkheden te creëren om een nieuw fonds te lanceren. Ook Chinese, Zuid-Koreaanse en Poolse groepen zouden interesse hebben gehad in Metallum Holdings, dat ook in Beerse een vestiging heeft. First Reserve focust op investeringen in de energiesector en in grondstoffen. Met de overname versterkt First Reserve zijn aanwezigheid op de kopermarkt.


De Franse betaalterminalgroep Ingenico neemt de Amerikaanse activiteiten van zijn sectorgenoot Hypercom over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 54 miljoen dollar. Met de transactie wil Ingenico zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt versterken. Hypercom belandde eind vorig jaar in de handen van het eveneens Amerikaanse VeriFone Systems, maar dat diende een deel van de prooi af te staan wegens overlapping met de eigen groep. Ingenico werd eerder ook al genoemd als mogelijke overnemer van Keyware. Ingenico haalde begin maart een bedrag van 250 miljoen euro op om acquisities te kunnen financieren. Hypercom is na VeriFone en Ingenico de derde grootste aanbieder van betaalterminals op de Amerikaanse markt.


De gesprekken over de samenwerking tussen Nokia en Microsoft verlopen voorspoedig. Dat heeft Kai Oistamo, topmman van Nokia, gezegd. Hij stelde dat de gesprekken op schema zitten. Begin februari werd bekend gemaakt dat Nokia zijn toestellen zou uitrusten met het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft. De deal moet zorgen voor een groter marktaandeel van zowel de Nokia-telefoons als de Windows Phone. Verwacht wordt dat het eerste toestel uit de samenwerking eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt zal verschijnen. Stephen Elop, chief executive bij Nokia, had eerder al gezegd dat de onderhandelingen enkele maanden zouden kunnen duren.


De Deense Saxo Bank heeft zijn belang in het internationale beleggersplatform EuroInvestor.com van ongeveer 40 procent uitgebreid tot 69 procent. Daarmee verwerft de Deense bank de controle over het beleggersplatform. Het bijkomend belang werd overgenomen van de groepen JCA Holding en Soeren Alminde Holding. Op korte termijn zal de Deense bank naar eigen zeggen ook een bod lanceren op de resterende aandelen van het beleggersplatform. EuroInvestor.com heeft een notering op de beurs van Kopenhagen. Saxo Bank werkte al ruim twee jaar nauw samen met de aandeelhouders van het beleggersplatform. Er zouden voorlopig geen plannen zijn om EuroInvestor.com van de beurs te halen.


Meer Nieuws

1 Comments:

  • At 7:11 AM , Anonymous Anonymous said...

    Bedankt voor meer informatie over Elektriciteitsvergunning elektrische keuring beerse Duizenden tevreden klanten - Bestel online of bel 03/312.35.23 - Snel en goed geïnformeerde

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home