Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 07, 2006

China drijft handel met Afrika op


De handel tussen China en Afrika is tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar met 39 procent gestegen tot een recordhoogte van 32,17 miljard dollar. Dat cijfer is grotendeels te wijten aan de groeiende Chinese invoer van Afrikaanse olie, vooral vanuit Soedan. Maar de Afrikaanse landen blijken ook meer Chinese goederen te kopen.

China investeert volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) zwaar in de Afrikaanse olie-exploratie om zijn snel groeiende consumptie te ondersteunen. In 2003 al stak het Japan voorbij en werd het na de Verenigde Staten de tweede grootste verbruiker van petroleumproducten. Het land zou de voorbije jaren veertig procent van de wereldwijde groei van de vraag naar petroleum vertegenwoordigen.

Naar eigen zeggen heeft China de eerste tien maanden van het voorbije jaar voor 15,25 miljard dollar uitgevoerd naar Afrika. In tegenovergestelde richting bedroeg de handel 16,92 miljard dollar. De handel met Afrika heeft volgens het Chinese ministerie van handel een grote impuls gekregen door het China Africa Forum in 2000. Sindsdien heeft China de invoertaksen op 190 soorten producten uit Afrikaanse landen afgeschaft.

Bovendien hebben Chinese bedrijven grote investeringen gedaan op het Afrikaanse continent, vooral in de oliesector. Tijdens de eerste tien maand van dit jaar liepen die investeringen om tot 175 miljoen dollar. Chinese ondernemingen worden ook meer betrokken bij Afrikaanse constructieprojecten, vooral in infrastructuurwerken. Daarmee wil het land volgens analisten zijn handel met Afrika en het transport van goederen ondersteunen.

"Afrika is voor China een belangrijker bron voor grondstoffen geworden," vertelde een woordvoerder van de Economist Intelligence Unit (EIU) aan de Britse omroep BBC. "Die grondstoffen zijn nodig voor de Chinese productiesector. Olie staat daarin centraal, vooral uit China. Maar men probeert ook nieuwe oliebronnen aan te boren in West-Afrika." De EIU voegt daar aan toe dat China in Soedan ver voorop ligt ten opzichte van westerse landen. "Chinese bedrijven hebben minder ethische bedenkingen rond het gewapende conflict en de problemen met de mensenrechten in Soedan," aldus nog de EIU.

De organisatie voegde er nog aan toe dat ook de Chinese textielsector op dit ogenblik zware financiƫle inspanningen doet in Afrika. Op die manier probeert het land de Amerikaanse en Europese beperkingen op de Chinese textielexport te omzeilen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home