Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, December 12, 2005

Economie in de media


Als arbeidscontracten aflopen, 'vergeten' veel werknemers hun laptops, mobiele telefoons en pda's in te leveren. Bedrijven lopen hierdoor miljoenen euro's schade. Een werknemer in de zakelijke dienstverlening heeft al gauw ict-middelen ter waarde van vierduizend euro tot zijn beschikking. Als hij deze bij vertrek niet inlevert, loopt de werkgever hierdoor op jaarbasis tientallen miljoenen euro's mis. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek van Mexon Technology, specialist in beveiligingssoftware. Naast laptops en mobieltjes worden voor vertrek complete harde schijven uit computers op het werk gesloopt en randapparatuur gestolen. Harry Lieferink, directeur van Mexon Technology geeft aan dat bedrijven te weinig zicht houden op apparatuur die ze aan werknemers uitlenen. Hij stelt dat de afdelingen automatisering en personeelszaken geen flauw benul hebben waar apparatuur blijft doordat er geen waterdichte afspraken zijn gemaakt.Unilever-CEO Patrick Cescau wil de omvang van Unilever in China verviervoudigen tot 2 miljard euro, zegt hij in een interview met Sunday Business. Unilevers Chinese onderdeel, dat vroeger Shanghai Lever heette, groeide vorig jaar met eenvijfde tot een omzet van 500 miljoen euro. Cescau wil echter harder groeien in opkomende markten zoals Brazilië, India en China. "Voor China is een omzet van 500 miljoen euro te weinig", zegt Cescau. Hij wil liever zijn merken inzetten om de groei te bereiken dan te groeien via overnames of joint ventures. In het verleden heeft Unilever al eens misgegrepen met Chinese partners. Cescau merkt op dat de houding van de Chinezen ten aanzien van nieuwe producten niet vastomlijnd is: "Ze voelen zich niet gebonden aan merken. In de supermarkt pakken ze noviteiten niet zomaar van het schap. Ze bekijken het eens, ruiken eraan en denken er het hunne van."

In of bij Zeeuws-Vlaanderen moet een nieuw regionaal vliegveld komen, vindt minister Kris Peeters (Openbare Werken). De luchthaven is vooral bedoeld voor de vele bedrijven in Zeeland, Noord-Vlaanderen en de Antwerpse haven. Het kan de ondernemers veel tijd besparen, stelde Peeters. De minister vindt dat de zogeheten regio Scheldemond een goede regionale luchthaven nodig heeft. Zelf zal hij echter niet met de bouw beginnen. "Het initiatief moet van de privésector komen. De Vlaamse overheid heeft de handel vol met het openhouden van de bestaande regionale luchthavens in Deurne, Wevelgem en Oostende", zei Peeters.

Paus Benedictus XVI heeft gewaarschuwd tegen buitensporig materialisme dat volgens hem de geest van Kerstmis vervuilt. "In de hedendaagse consumptiemaatschappij lijdt deze tijd van het jaar helaas aan een commerciële vervuiling die de werkelijke geest dreigt te veranderen”, aldus Benedictus XVI tijdens het wekelijkse Angelusgebed. De paus riep de mensen op om op sobere manier kerst te vieren, die zich kenmerkt door aandacht, eenvoud en een vreugde die niet uiterlijk, maar innerlijk is. Een goed voorbeeld is volgens de paus het hebben van een kribbe in huis. "Een kribbe in huis maken kan een eenvoudige, maar effectieve manier zijn om het geloof te tonen en het aan de kinderen over te brengen”, zei de paus.

Kleine onbemande vliegtuigjes uitgerust met een camera bewaken vanaf het komende jaar de Zwitserse grens. Het ministerie van Defensie in Bern heeft dat zondag laten weten. De surveillance vanuit de lucht moet de illegale immigratie en de smokkel van goederen indammen. Volgens de zondagseditie van de Neue Zürcher Zeitung zet de luchtmacht de vliegtuigjes in op verzoek van de speciale grensbewakingseenheid. De autoriteiten onderzoeken ook of de vliegtuigjes de grenzen kunnen bewaken tijdens het Europese kampioenschap voetbal dat in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden. Niet iedereen is blij met het initiatief. Bij de federale overheid zijn reserves geuit omdat de filmende vliegtuigjes mogelijk ook zaken waarnemen waartoe ze juridisch gezien op basis van de wetgeving over de bescherming van het privéleven van burgers niet het recht hebben.

De laatste vier jaren is 10 procent van de zelfstandige kleinhandelszaken verdwenen, maar het globale marktaandeel van de detailhandel is slechts met één procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Unizo Distributie. "Op de verzadigde markt van vandaag trekt de consument opnieuw naar de kleinhandel ten koste van hypermarkten en ketenbedrijven, " zegt Luc Ardies. De klanten van kleinhandelszaken die de deuren sluiten, gaan voornamelijk naar andere zelfstandige winkels. Tussen 1999 en 2003 verdween ongeveer tien procent van de kleinhandelszaken, maar het marktaandeel nam slechts met 1 procent af van 74 naar 73 procent. Het globale omzetcijfer steeg van 52 naar 58 miljard euro. De omzet van de hypermarkten steeg van 4,46 tot 5,64 miljard euro, die van de ketenbedrijven (genre JBC, Blokker, Kruidvat) nam toe van 14 tot 15,5 miljard euro. "De kleinhandel pikt marktaandeel in van de grote ketens en discounters, " zegt Luc Ardies van Unizo Distributie. Volgens Ardies gaat het om een typisch kenmerk van een verzadigde markt. "De toplocaties in de steden zijn stilaan verzadigd met grote enseignes, in de periferie van die locaties ontstaan kleine zones waarin de kleinhandel opnieuw floreert, " aldus Ardies.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home