Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2005

Venezuela stopt met mijnvergunningen


Venezuela heeft belist om buitenlandse ondernemingen geen vergunningen te geven voor nieuwe mijnoperaties. Daarmee wil de Venezolaanse president Hugo Chavez de natuurlijke rijkdommen van het Zuid-Amerikaanse land onder staatscontrole brengen. Het is een volgende stap in een reeks maatregelen die de rol van buitenlandse bedrijven in de Venezolaanse economie moeten limiteren.

De regering van Hugo Chavez is ervan overtuigd dat een staatscontrole over de industrie de armoede kan bestrijden en een economische groei kan genereren. Tegenstanders stellen echter dat een grotere centralisatie de investeringen zal wurgen en wenig nieuwe jobs zal creëren.

Chavez heeft nu bekend gemaakt dat de regering alle mijnconcessies opzegt en geen contracten meer zal afsluiten met buitenlandse bedrijven. De Venezolaanse president benadrukte dat hij de nationale macht opnieuw in ere zou herstellen en het land weer beslissingsmacht zou geven over zijn eigen natuurlijke rijkdommen.

Daarnaast kondigde hij aan dat de regering ook de ethanol-productie zou aanmoedigen om de brandstofvoorziening te garanderen. Daarbij zou ongeveer 900 miljoen dollar geïnvesteerd worden in de teelt van suikerriet. De volgende vijf jaar zouden vijftien verwerkingsfabrieken gebouwd worden. Het project zou volgens Chavez een half miljoen arbeidsplaatsen moeten opleveren.

De Venezolaanse regering is al geruime tijd bezig met het afbouwen van de invloed van buitenlande bedrijven, die volgens Chavez winsten uit het land hebben weggehaald en bijgedragen hebben tot de zware armoede van de Venzolanen.

Buitenlandse bedrijven hebben grote mijnbelangen in Venezuela. Zo is het Amerikaanse Hecla Mining de grootste goudproducent van het land, terwijl het Canadese Crystallex een contract heeft een goudmijn en verwerkingsfabriek te bouwen in Las Cristinas, één van de grootste onontgonnen goudvoorraden van de wereld.

Crystallex stelde dat de plannen van de Venezolaanse regering geen invloed zou hebben op het bestaande contract. Het Canadese bedrijf heeft een investering van 265 miljoen dollar voorzien in het project. "Het contract blijft geldig en zal beheerd worden door het nieuwe mijnbedrijf van de staat," benadrukte topman Todd Bruce.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home