Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 23, 2005

Klimaatverandering leidt tot dictatuur


De opwarming van de aarde zou op het Aziatische continent en de eilanden van de Stille Oceaan voor een groter aantal ziektes kunnen zorgen en leiden tot conflicten en het wegjagen van honderden miljoenen mensen. Dat is de conclusie van een Australisch rapport over de gevolgen van de klimaatverandering.

In dat rapport stelt de Australian Medical Association (AMA) bovendien dat de opwarming van de aarde tegen 2100 ook zou kunnen leiden tot grotere droogtes, overstromingen en tyfoons. Bovendien zouden ziektes zoals malaria en cholera volgens de onderzoekers een grotere verspreiding kunnen kennen.

Volgens het rapport zouden de gemiddelde temperaturen in 2100 met één tot zes graden gestegen zijn. "Dat gaat niet meer over een langere zomer en een korter skiseizoen," benadrukte AMA-voorzitter Muskesh Haikerwal. "De klimaatverandering zal onze gezondheid aantasten. Naarmate de wereld, onze thuis, opwarmt, zal ook het sterftecijfer stijgen."

De warmte zal volgens Haikerwal in Australië op dag ogenblik tot 15.000 mensen het leven kosten, tegenover 1.000 slachtoffers op dit ogenblik. "Bovendien zullen tropische ziektes, die nu beperkt blijven tot het weinig bevolkte noorden, stedelijke gebieden zoals Sydney bereiken," waarschuwde hij.

Op internationaal vlak zal de klimaatverandering volgens het rapport leiden tot meer orkanen en droogtes en zou oogsten kunnen doen mislukken, wat op zijn beurt voor politieke en sociale onlusten kunnen zorgen. "Naarmate de spanning stijgt, zal de politiek meer evolueren in de richting van autoritaire regimes," aldus de wetenschappers.

In het ergste geval zouden conflicten volgens hen honderden miljoenen mensen veroordelen tot een bestaan van vluchteling, een wijdverspreide wetteloosheid en talloze overtredingen tegen de mensenrechten.

Het rapport stelde dat de oogsten in gedeelten van Noord-Azië vruchtbaarder zouden kunnen worden, maar dan zouden afnemen in Zuid-Azië, dat getroffen zou worden door overstromingen, droogtes, bosbranden en tropische cyclonen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home