Rusland en China bouwen drijvende kerncentrale
Rusland en China hebben een contract getekend voor de bouw van de eerste drijvende kerncentrale van de wereld. Dat heeft een woordvoerder van het Russisch Nuclear Energy Agency (NAE) bekend gemaakt. Met het project zou een investering van 208,84 miljoen dollar gemoeid zijn.
China zou het complex bouwen, terwijl Rusland het reactor-geheel zou leveren. De kerncentrale heeft de hoogte van een flatgebouw van tien verdiepingen, is 140 meter lang en een breedte van 30 meter. Het geheel heeft een waterverplaatsing van 21.000 ton.
Het complex zou ingeplant worden in Severodvinsk in de omgeving van Arkhangelsk in het Noord-Europees gedeelte van Rusland. De centrale zou elektriciteit en warmte leveren aan het locale defensie-bedrijf Sevmash en zou voldoende energie leveren voor een stad van 200.000 inwoners. De bouw zou volgend jaar al beginnen en over zes jaar klaar moeten zijn.
De NAE-woordvoerder merkte op dat de centrale vijf onafhankelijke veiligheidssystemen zal krijgen, meer dan een nucleaire onderzeeër of ijsbreker. "Zelfs de eerste vaste kerncentrales hadden niet zoveel ingebouwde veiligheidsmaatregelen," benadrukte hij. Het hart van de kerncentrale zou bestand zijn tegen de impact van een vliegtuig. De woordvoerder had het over maximale veiligheidsgaranties.
Bovendien is het ontwerp volgens de NAE ook voorzien van maatregelen tegen terroristische aanvallen. "Duikers en onderzeese toestellen zullen tegengehouden worden op een grote afstand van de kerncentrale," benadrukte de woordvoerder.
De NAE-zegsman voegde er aan toe dat er in Siberië en het Verre Oosten, waar een tekort aan energie heerst, vraag zal zijn naar dergelijke ontwerpen. Zo zou de Russische kernenergie-sector al intentie-contracten getekend hebben met de overheden van Kamchatka en Chukotka. "Ook Canada, Indonesië, India en verscheidene andere landen hebben ook al interesse getoond," aldus nog de woordvoerder.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home