Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 04, 2010

Eerste juridisch onderzoek naar namaak-software in Rusland

De afdeling economische misdrijven van het Russische ministerie van binnenlandse zaken heeft een onderzoek geopend naar de Russische divisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf LG Electronics wegens software-piraterij. Het is de eerste keer dat in Rusland een piraterij-zaak wordt aanhangig gemaakt tegen een groot buitenlands bedrijf. De naam van het betrokken bedrijf werd niet bekend gemaakt, maar de Business Software Alliance, bevestigde dat LG Electronics het voorwerp van het onderzoek uitmaakte. Namaak-software is algemeen in gebruik bij Russische bedrijven en particulieren. Het onderzoek tegen LG Electronics zou dan ook een belangrijk precedent kunnen worden. De klacht tegen het Zuid-Koreaanse bedrijf is het gevolg van een anonieme tip.

"De Russische tak van de Business Software Alliance vroeg naar eigen zeggen aan de Russische politiediensten om de computers van LG Electronics te controleren nadat vorig jaar een anonieme brief was ontvangen waarin werd gemeld dat het Zuid-Koreaanse bedrijf gebruik maakte van namaak-software," aldus de Russische krant The Moscow Times. "De Business Software Alliance, een internationale organisatie die de intellectuele eigendomsrechten van software-ontwikkelaars verdedigt, zegt het bedrijf een waarschuwing gestuurd te hebben en gevraagd te hebben de licenties voor de programma's voor te leggen. Daar is volgens de organisatie echter geen antwoord op gekomen."

Onder de namaak-software zouden zich programma's hebben bevonden van Adobe en Corel. Een woordvoerder van LG Electronics bevestigde dat de politie een huiszoeking had verricht in de kantoren van het bedrijf, maar voegde er aan toe dat het bedrijf uitsluitend legale software gebruikt. Volgens de Russische politie werden vierenveertig harde schijven en zeventien laptops met verdachte software in beslag genomen. De totale waarde van de betrokken software zou meer dan 2 miljoen roebels hebben bedragen. Dat komt overeen met een bedrag van 65.000 dollar. Er zou niemand in verdenking zijn gesteld. Op het gebruik van namaak-software staat in Rusland een gevangenisstraf tot vijf jaar cel of een boete tot 500.000 roebel.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home