Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, July 18, 2010

Nieuwsoverzicht

De verzekeraar American International Group (AIG) gaat akkoord om beleggers die geld verloren met het aandeel van het concern, voor 725 miljoen dollar te vergoeden. Het Amerikaanse concern zal in eerste instantie 175 miljoen dollar ter beschikking stellen. De resterende 550 miljoen dollar zal eerst worden opgehaald via de uitgifte van nieuwe aandelen. Als dat niet lukt, kan American International Group het vergoedingsakkoord alsnog opzeggen. De verzekeraar zegt blij te zijn dat deze zaak van de baan is. Daardoor kan het concern zich naar eigen zeggen toeleggen op de terugbetaling van het gekregen overheidsgeld waardecreatie voor de aandeelhouders. Het is één van de grootste schikkingen voor één bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis. De zaak, aangespannen door drie pensioenfondsen uit Ohio.


De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) gaat onderzoeken of het geneesmiddel van Avastin van het farmabedrijf Roche van de markt moet gehaald worden. Avastin is één van de meeste bekende geneesmiddelen tegen kanker en het topproduct van Roche. Het geneesmiddel leverde Roche vorig jaar 6 miljard dollar omzet op en wordt ingezet bij de behandeling van verschillende kankers. Twee jaar geleden kreeg Roche in de Verenigde Staten toestemming om Avastin op de markt te brengen voor de behandeling van borstkanker, hoewel het adviescomité van de Amerikaanse geneesmiddelenregulator een negatief advies had verstrekt. Avastin zou wel de tumorgroei afremmen, maar niet voor een langere levensduur zorgen en bovendien voor ernstige bijwerkingen zorgen. Uit nieuwe testen zou gebleken zijn dat Avastin nog minder voordelen heeft dan aanvankelijk gedacht.


De Franse oliemaatschappij Total gaat zijn raffinaderij in Duinkerken tijdelijk weer openen. Total kondigde eerder aan de site te sluiten, wat tot stakingen in heel Frankrijk leidde. In eerste instantie beginnen de werknemers volgens Total met schoonmaakwerkzaamheden, maar of daarna de raffinage weer wordt opgestart of dat de fabriek een andere functie krijgt, is nog niet bekend. Toen Total begin dit jaar bekendmaakte Duinkerken te sluiten, gingen de werknemers van de site in staking. Later sloten werknemers van andere Total-fabrieken in Frankrijk zich daarbij aan. Dat leidde tot brandstoftekorten aan de pompen. Vorige maand bepaalde een Franse rechter dat de raffinaderij in Duinkerken weer moest geopend worden. Total is tegen de uitspraak wel in beroep gegaan.


De Canadese regering koopt voor 9 miljard Canadese dollars 65 gevechtsvliegtuigen bij Lockheed Martin van het type Joint Strike Fighter (F-35). Dat komt overeen met een bedrag van 6,6 miljard euro. Dat heeft de Peter MacKay, de Canadese minister van defensie, bekend gemaakt. De Joint Strike Fighter is ontwikkeld en gefinancierd door een consortium van negen landen. Het eerste Canadese toestel zou over zes jaar worden geleverd. Met inbegrip van het onderhoudscontract zou de aankoop de Canadese regering 18 miljard dollar kosten. MacKay benadrukte dat de Joint Strike Fighter het beste toestel is dat Canada voor zijn krijgsmacht kan kopen om de uitdagingen van de éénentwintigste eeuw aan te gaan. Ook Canadese bedrijven werken mee aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft inmiddels 201 miljoen dollar uitgekeerd aan bewoners en bedrijven uit de regio rond de kust van de Golf van Mexico, die getroffen zijn door het olielek van het gezonken boorplatform Deepwater Horizon. Dat heeft de Britse maatschappij bekend gemaakt. Volgens British Petroleum hebben 32.000 mensen de voorbije tien weken één of meerdere keren geld ontvangen. Aan lokale vissers werd 32 miljoen uitgekeerd. De garnalensector ontving 18 miljoen dollar. Nog eens 77 miljoen dollar was bestemd voor mensen die op een andere manier in hun inkomen zijn geraakt door de ramp, zoals werknemers van fabrieken waar de vis wordt verwerkt. In totaal heeft British Petroleum tot nu toe 114.000 claims ontvangen. Om diverse redenen werden 61.000 claims niet in aanmerking genomen voor een vergoeding.


Het Spaanse Telefonica heeft zijn bod op het belang van Portugal Telecom in het Braziliaanse mobiele telecombedrijf Vivo ingetrokken. De twee partijen konden het volgens Telefonica niet eens worden over de prijs. Het Spaanse telecomconcern was bereid om 7,15 miljard euro te betalen voor Vivo. Het bestuur van Portugal Telecom weigerde voorlopig een besluit te nemen en had gevraagd om het bod te verlengen tot het einde van de maand. Dat werd door Telefonica echter afgewezen. De Spaanse groep zegt echter bij zijn oorspronkelijke deadline te blijven en dat Portugal Telecom de bieding niet binnen de afgesproken tijd heeft geaccepteerd, waarna het bod werd ingetrokken. Telefónica en Portugal Telecom zijn samen eigenaar van Vivo, het grootste mobiele telecombedrijf van Brazilië.


De Nederlandse groep Gamma Holding, producent van technisch textiel, onderzoekt de mogelijke verkoop van dochterbedrijf Vlisco Group. Het onderzoek past naar eigen zeggen in de strategie van Gamma om zijn de financiële situatie te verbeteren. Gamma Holding zegt benader te zijn door diverse partijen die interesse tonen om de activiteiten van Vlisco over te nemen. Er zou op dit ogenblik met één geïnteresseerde partij worden gepraat. Vlisco produceert kleurrijke geverfde en bedrukte Afrikaanse modestoffen. Eind februari had Jan Albers, bestuursvoorzitter van Gamma, nog verklaard dat de textielproducent geen plannen had voor overnames of verkopen. Hij stelde daarbij dat het bedrijf volledig gericht was op de verbetering van de bedrijfsresultaten bij de vijf divisies.


De Amerikaanse chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 83 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 244 miljoen dollar. De omzet steeg met 40 procent tot 1,7 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf schrijft het sterke kwartaal toe aan een gestegen vraag naar mobiele producten en een gezonde marge. De computerdivisie realiseerde een omzetgroei van 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar werd een groei met 4 procent opgetekend. Er wordt vooral gewag gemaakt van de impact van de notebook-sector. Bij de grafische divisie realiseerde het Amerikaane bedrijf een omzetgroei van 87 procent.


De Zweedse kledingretailer Hennes & Mauritz (H&M) heeft tijdens de voorbije maand een omzetgroei met 20 procent gerealiseerd. Op uitzondering van de maand maart is dat de hoogste groei van het lopende jaar. Die maand werd een groei met 21 procent opgetekend. De kleinste groei werd opgetekend tijdens de maand maart, toen slechts een stijging met 4 procent werd opgetekend. Die maand moest wel optornen tegen het jaar voordien, toen die periode een groei van 19 procent had opgeleverd. In de groeicijfers zijn echter ook de nieuwe winkels opgenomen. Indien daarvan abstractie wordt gemaakt, blijft de groei tijdens de maand juni beperkt tot 9 procent. Opgemerkt wordt dat tijdens de laatste week van juni een lichte verzwakking werd opgetekend in Duitsland, de belangrijkste markt van de Zweedse groep.


India heeft met succes vijf satellieten gelanceerd. Dat heeft het Indiase ruimtevaartbureau Isro meegedeeld. De satellieten werden met een Indiase PLSV-draagraket gelanceerd vanop de basis Shriharikota in de zuidoostelijke deelstaat Andhra Pradesh. Het belangrijkste onderdeel van de payload was de Indiase aardobservatiesatelliet Cartosat-2B. De Indiase raket voerde ook de Algerijnse aardobservatie-satelliet Alsat-21 mee. De payload bestond verder uit de nanosatellieten Aissat-1 (Canada) en Tisat-1 (Zwitserland) mee. Tenslotte voerde de raket ook de picosatelliet Studsat van Indiase studenten mee. De nanosatellieten en de picosatelliet dienen voor technologie-demonstratie. De PLSV-draagraket is zestien jaar in gebruik en heeft sindsdien al meer dan veertig satellieten gelanceerd. India hoopt over zes jaar een eerste bemande ruimtemissie te kunnen uitvoeren.


De voorbereidende werken voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië hebben ernstige vertragingen opgelopen. Dat blijkt uit een audit van de Braziliaanse overheid. Daarbij wordt opgemerkt dat het merendeel van de werken - met inbegrip van stadions, verkeersinfrastructuur, urbanistische ontwikkelingen, hotels en transport - een indrukwekkende vertraging laten optekenen. De opmerkingen komen overeen met de waarschuwingen die eerder al door de internationale voetbalfederatie werden gegeven. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de internationale voetbalfederatie, stelde daarbij dat Brazilië geconfronteerd wordt met dezelfde problemen die ook Zuid-Afrika had in de aanloop naar het wereldkampioenschap van dit jaar. Valcke voegde er echter aan dat er zal voor gezorgd worden dat alles tijdig in orde zal komen.


De Amerikaanse Centrale Bank is minder optimistisch over de perspectieven voor economische groei en werkgelegenheid. Indien dat nodig zou blijken, zullen volgens de Federal Reserve nieuwe steunmaatregelen worden uitgevaardigd. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van de Federal Reserve over het monetair beleid van juni. De Federal Reserve stelde zijn groeivooruitzichten bij naar 3 procent tot 3,5 procent. In april was er nog sprake van 3,2 procent tot 3,7 procent. Daardoor zal de werkloosheid volgens de Federal Reserve ook minder snel afnemen dan eerder was gehoopt. Op dit ogenblik kennen de Verenigde Staten een werkloosheidsniveau van 9,5 procent. Dat zal volgens de Federal Reserve ook de rest van het jaar tussen 9,1 procent en 9,5 procent blijven. Voor volgend jaar wordt een werkloosheidsniveau tussen 8,3 procent en 8,7 procent vooropgesteld.


Het aantal gerapporteerde onregelmatigheden met Europees geld is het voorbije jaar aanzienlijk toegenomen in uitgavenposten zoals landbouw, cohesiebeleid en steun voor kandidaat-lidstaten. Dat blijkt uit het jaarrapport over de financiële belangen van de Europese Unie. De Europese Commissie schrijft de stijgingen toe aan een verbeterde rapportage vanuit de lidstaten. Vooral Bulgarije wordt in het vizier genomen. België staat op tweede plaats, maar dat is het gevolg van de aanwezigheid van de Europese instellingen. Volgens het rapport nam de financiële impact van aangemelde onregelmatigheden in het landbouwbudget met 43 procent toe tot 125 miljoen euro. Meestal gaat het om onvrijwillige fouten. Slechts 13,3 miljoen euro zou te maken hebben met fraude. In de budgetten voor achtergestelde regio's zou echter een stijging met 23 procent tot 1,2 miljard euro zijn toegenomen.


Het Internationaal Olympisch Comité heeft een sponsoringcontract gesloten met de chemiegroep Dow Chemical. Daarmee heeft het Internationaal Olympisch Comité voor de Olympische Spelen van Londen over twee jaar tien hoofdsponsors. De overeenkomst met Dow Chemical heeft een looptijd van tien jaar. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Op dit ogenblik is het Internationaal Olympisch Comité verzekerd een sponsorbudget van 900 miljoen voor de vierjarige Olympische cyclus, maar gehoopt wordt dat de grens van 1 miljard dollar zal kunnen worden doorbroken. De hoofdsponsoring van de Olympische Spelen omvat meestal bedragen tot 100 miljoen dollar per cyclus. De andere hoofdsponsors zijn Coca-Cola, Acer, Atos Origin, General Electric, McDonald’s, Omega, Panasonic, Samsung en Visa.


Luhtvaartmaatschappij Air France gaat een commerciële samenwerking aan met de Britse prijsvechter Flybe. De samenwerking met Flybe, naar eigen zeggen één van de grootste regionale luchtvaartmaatschappijen van Europa, gaat eind oktober officieel van start. Flybe is actief in dertien landen en baat ruim tweehonderd routes uit. Binnen de codesharing-overeenkomst kunnen passagiers van Flybe onder meer toegang krijgen tot vijf additionele routes binnen Groot-Brittannië en Frankrijk, zeven nieuwe lokale routes in Frankrijk en elf internationale trajecten. Air France-passagiers krijgen onder meer toegang tot vijfenveertig nieuwe routes tussen Frankrijk en Groot-Brittannië en gemakkelijkere verbindingen tussen Birmingham, Manchester en Southampton.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home