Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 27, 2005

Arabië houdt van SUV-karavaan


De SUV-modellen verliezen in de westerse wereld veel van hun populariteit en de verkoop van de modellen duikt naar beneden. Maar de constructeurs hebben een nieuwe en bijzonder lucratieve markt. In Arabië blijkt immers een nieuw en enthousiast publiek aangeboord te worden.

Ongeveer één derde van de autovloot in Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en de rest van de Arabische Golf bestaat uit SUV-modellen. "Ondanks de brandstofprijzen, die ook in de olielanden zijn gestegen, kent de verkoop van het SUV-type een explosieve verkoop," stipt het persbureau Associated Press aan.

De klanten willen vooral grote modellen, met ruimte voor zeven of meer passagiers, krachtige V8-motoren en zoveel mogelijk - benzineverslindende - airconditioning. Dealers stellen dan ook dat de verkoop er nooit geziene hoogtes heeft bereikt. "Dit is de eerste plek waar de consument nooit vraagt naar het verbruik," vertelde een verkoper aan het persbureau.

Dat valt ook te begrijpen. Vorige week kostte diesel in de Verenigde Staten 2,48 dollar per gallon. In de Emiraten is dat 1,70 dollar, is Saudi Arabië 1 dollar en in Koeweit amper 0,83 dollar. Bovendien voelen de bestuurders zich met deze wagens veiliger op wegen waar talloze chauffeurs zich roekeloos gedragen.

Ook wordt het bezitten van een opvallend SUV-model beschouwd als een statussymbool. De Golfregio en vooral de Emiraten zijn dan ook belangrijke markten geworden voor de Porsche Cayenne en de BMW X5. Gesteld wordt dat de SUV hier ook echt als terreinwagen gebruikt kan worden.

General Motors verwacht dat de verkoop van zijn zwaardere modellen, zoals de Chevrolet Suburban, GMC Yukon en Chevy Tahoe, dit jaar met 51 procent zal stijgen. Nissan zegt dat het merk de bestellingen kan volgen. In de Verenigde Staten ging de verkoop van modellen zoals de Ford Explorer, Lincoln Navigator, GMC Yukon, Hummer H2 en Toyota Land Cruiser de voorbije maand met 50 procent of meer naar beneden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home