Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2005

Groenlandse ijskap groeit aan


De Groenlandse ijskap is de voorbije jaren lichtelijk in omvang toegenomen, ondanks waarschuwingen dat de klimaatverandering de ijsmassa verder zou doen afsmelten. De drieduizend meter dikke Groenlandse ijskap vormt het centraal thema van discussies over de klimaatverandering. Indien die ijsmassa volledig zou smelten, zou het zeeniveau wereldwijd immers met ongeveer zeven meter stijgen. Bovendien zou dat ook de Golfstroom, de de Noord-Atlantische regio verwarmt, kunnen afremmen.

Onderzoek wees volgens het tijdschrift Science echter uit dat er de voorbije jaren meer sneeuw is gevallen en dat de ijskap dikker is geworden, vooral op grotere hoogtes. "Op elf jaar tijd is de kap met iets meer dan een halve meter dikker zijn geworden," stipt onderzoeksleider Ola Johannessen van het Noorse Mohn Sverdrup Center for Global Ocean Studies and Operational Oceanography aan.

Ze stelden echter dat de aangroei in overeenkomst gebracht kan worden met de theorie van de opwarming van de aarde. "Warmere lucht kan immers meer vocht meedragen," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien zou de aangroei het gevolg kunnen zijn van het smelten van gletsjers rond Greenland."

De meeste wetenschappers stellen de het Groenlands ijs binnen duizend jaar zal smelten indien de opwarming van de aarde verder gaat. Indien ook Antartica zou smelten, zou het zeeniveau met zeventig meter stijgen. Maar de gigantische ijsmassa van de zuidpool werkt als een diepvriezer die ervoor zorgt dat het zuidelijk continent moeilijk aan het smelten gebracht kan worden.

Wetenschappers stellen verder dat het zeeniveau door de klimaatverandering tegen 2100 met bijna een meter zal gestegen zijn. Groenland zou op dit ogenblik verantwoordelijk zijn voor het grootste aandeel in het stijgen van het zeeniveau.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home