Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 23, 2005

Gratis BBC-televisie op internet

De BBC laat kijkers toe om televisie-programma's gratis van het internet te downloaden. Dit zou volgens The International Herald Tribune een business-model kunnen vormen voor de toekomst. Maar de krant voegt er aan toe dat daarbij nog heel wat problemen uit de weg geruimd dienen te worden.



Daarbij wordt gewezen op onder meer piraterij, auteursrechten, kopieerbeperkingen en distributie. "Indien de BBC in zijn opzet slaagt, zou dit een ernstige bedreiging kunnen vormen voor het traditionele televisie-model," voert de krant aan. "Zo zouden de distributiekosten van een televisiekanaal op verscheidene miljoenen pond per jaar liggen. Bij satellietverbindingen daalt dat tot 700.000 pond en bij internet zelfs tot 12.000 pond."

Bij een eerder experiment zond de BBC-radio zijn volledige Beethoven-catalogus uit en liet internauten tegelijkertijd toe de muziek online te beluisteren en te downloaden. Dat leidde tot 1,4 miljoen streaming-downloads. "Dat is een verbazend resultaat, maar vele luisteraars namen de Beethoven-collectie (135 uur) over op hun computer, wat niet de bedoeling was van de BBC," wijst de krant ook op de gevaren van de technologie.

Bij het nieuwe experiment - Integrated Media Player (IMP) - konden 5.000 kijkers televisie- en radioprogramma's bekijken en beluisteren op de BBC-website. De technologie, ondersteund door Microsoft, RealNetworks en Siemens, gebruikt digital rights management om de programma's na zeven dagen van de computers te wissen. Die software moet ook verhinderen dat programma's doorgemaild worden of gekopieerd worden. "Het grootste probleem is echter de begrenzing tot Britse luisteraars, die de financiering van de BBC betalen," aldus de krant. The International Herald Tribune stelt daarbij voor dat een betaalmodel zou ontwikkeld worden voor de rest van de wereld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home